Lahodné řezy Ptačí mléko se sladkým ovocem

Receptů, jež mají základ v lehkém jednoduchém dezertu nazývaném Ptačí mléko, je celá řada. Obecně se vyznačují velmi příjemnou nasládlou chutí a nadýchanou pěnovou konzistencí. Výjimkou nejsou ani tyto výborné řezy s ovocem. Vyzkoušet můžete varianty s různým sezónním nebo konzervovaným ovocem, v tomto receptu byly použity zavařené broskve.

Ingredience pro přípravu řezů Ptačí mléko

Tento dezert se připravuje z piškotu a krému, na jejich výrobu budete potřebovat následující ingredience:

Piškot:

  • vejce – 2 ks
  • cukr krupice – 1/3 hrnku
  • hladká mouka – ½ hrnku
  • prášek do pečiva – 1 čajová lžička
  • kakao – 1 čajová lžička
  • ovocný čaj – 1 hrnek

Krém:

  • smetana ke šlehání (30% nebo 36%) – 0,5 l
  • moučkový cukr – 1 polévková lžíce
  • broskvové želé – 2 balení
  • vroucí voda – 2 hrnky
  • zavařené broskve (půlky) – 5 ks
  • kakao na posypání – dle potřeby

Postup přípravy řezů Ptačí mléko

Řezy se připravují podle následujícího postupu:

  1. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem a nachystejte si směs do síta.
  2. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do nadýchaného krému.
  3. Za stálého šlehání (při nízkých otáčkách) přisypávejte mouku s práškem do pečiva a kakaem.
  4. Jakmile je těsto homogenní, připravte si dortovou formu a vyložte ji pečicím papírem.
  5. Nalejte těsto do formy a vložte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte přibližně 25 minut (dokud nezezlátne).
  6. Po upečení piškot odformujte a nechte vychladnout.
  7. Uvařte hrnek ovocného čaje a nechte jej rovněž vychladnout.
  8. Polejte vychladnutý piškot studeným čajem a nechte jej vsáknout.
  9. Připravte si 2 hrnky vroucí vody, vlijte je do misky a přidejte broskvové želé.
  10. Želé nechte ve vodě rozpustit a vychladnout.
  11. Broskve nechte okapat a nakrájejte je na kostičky
  12. Smetanu vyšlehejte (na konci šlehání přidejte moučkový cukr).
  13. Poté do smetany postupně zašlehejte želé (musí být studené, ale ještě tekuté).
  14. Šlehejte, dokud není směs dokonale homogenní, poté směs vložte do lednice a nechte mírně zatuhnout.
  15. Směs opět vyjměte a zamíchejte do ní kousky broskví.
  16. Následně krém naneste rovnoměrně na piškot a vložte opět do lednice vychladit.
  17. Před podáváním posypte celou horná plochu krému hustou vrstvou kakaa.

Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]