Bleskurychlé kynuté buchty a šátečky jsou díky jogurtovému přelivu mimořádné jemné

Kynuté buchty jsou jakousi tradicí v české zemi. Mnoho rodin je připravuje zejména na sladký způsob. Možné je toto chutné pečivo plnit mákem, povidly, tvarohem nebo ořechy. Skvělé je však i samotné, pomazané například domácí marmeládou. A právě takové si nyní můžete upéct!

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu rychlých kynutých buchet?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience:

  • 1 a ½ šálku teplého mléka
  • 1 šálek vody
  • 11 gramů čerstvého droždí
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 1 lžičku soli
  • 12 lžic slunečnicového oleje
  • 7 šálků hladké mouky
  • 1 šálek bílého jogurtu
  • 2 vejce

Jak postupovat při přípravě rychlých kynutých buchet?

K ruce si nejprve vezměte větší mísu a v ní rozmíchejte teplé mléko spolu s vodou. Poté do směsi vsypte i rozdrobené čerstvé droždí a krupicový cukr.

Vše dobře promíchejte čistýma rukama a postupně přidávejte i slunečnicový olej, prosátou hladkou mouku, a nakonec vypracujte homogenní vláčné těsto polotuhé konzistence. To přikryjte utěrkou a nechte nakynout na teplém místě po dobu jedné hodiny.

Tvoření buchet a jejich pečení v troubě

Až těsto vykyne, vyjměte jej na pomoučený vál a propracujte rukama. Posléze ho rozdělte na čtyři stejně velké bochánky a z každého z nich vytvarujte asi šest stejně velkých buchet.

Ty vyskládejte do zapékací misky nebo plechu s pečícím papírem a nechte ještě nakynout pár minut (asi půl hodiny).

Nakonec těsto rovnoměrně přelijte omáčkou z vajec, bílého jogurtu a slunečnicového oleje (8 lžic).

Vše vložte do trouby a pečte při teplotě 180 °C dozlatova. Doba se odhaduje asi na dvacet až třicet minut.

Servírování kynutých buchet

Upečené buchty nechte zchladnout a poté podávejte například s marmeládou, džemem, sladkým tvarohem nebo Nutellou. Chutné však budou i samotné s šálkem kakaa nebo mléka. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]