Cordon Bleu jistě znáte v tradiční podobě s kuřecím prsem. To se plní standardně šunkou a sýrem. Pokud však chcete zaimprovizovat, zkuste připravit tyto proslulé řízky z bramborového těsta. Jsou velmi šťavnaté, chutné a skvěle zasytí v kterýkoliv čas.
Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu bramborových Cordon Bleu řízků?
Než se pustíte do vaření, obstarejte si:
- 10 kusů brambor
- 100 gramů tvrdého sýra – bloček (čedar, gouda, nebo eidam)
- strouhanku dle potřeby
- 100 gramů šunkového salámu vcelku
- sůl dle chuti
- slunečnicový olej dle potřeby
Jak postupovat při přípravě bramborových Cordon Bleu řízků?
Nejprve si pečlivě oloupejte brambory, poté je omyjte, pokrájejte na menší kusy a dejte v mírně osolené vodě vařit do měkka. Následně je sceďte a rozšťouchejte spolu se solí na jemné pyré.
Dále si pokrájejte bloček tvrdého sýra na stejně široké plátky, a to samé učiňte i se šunkovým salámem.
Tvořené bramborových řízků Cordon Bleu a jejich smažení na pánvi
Nyní začněte tvořit bramborové řízky Cordon Bleu. Z kousku těsta si vždy vytvarujte placku ve velikosti dlaně, poté ji naplňte sýrem a šunkou a přiklopte druhou plackou.
Tak zhotovíte jakýsi „sendvič“. Ten obalte ve strouhance a všechny připravené porce nakonec smažte v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran.
Servírování bramborových řízků Cordon Bleu
Usmažené bramborové řízky se sýrem a šunkou podávejte ihned po usmažení. Hodit se k nim bude jakýkoliv oblíbený dip nebo studené ochucovací omáčky typu kečup, tatarka a majonéza. Přejeme vám dobrou chuť.
Tipy na závěr
Pokud zrovna nemáte po ruce tvrdý sýr, můžete jej v receptu nahradit klidně i mozzarellou nebo nivou a gorgonzolou. I šunky se striktně držet nemusíte. Možné samozřejmě použít i jiný salám dle preferencí. Pro zvýraznění chuti pak vložte do bramborového těsta třeba stroužek česneku.