Smažená rýže je klasickým asijským pokrmem. Jak si ji připravit?

Máte rádi asijskou kuchyni a rádi byste si připravili jejich tradiční jídlo i doma? Smažená rýže je naprostým základem, bez kterého se neobejdete. Je plná chutí, příjemně křupavá a přitom je velmi jednoduché ji připravit.

Chcete-li tedy přinést do svého domova exotické chutě a vychutnat si jídlo, za kterým musíte obvykle do restaurace, vyzkoušejte tento snadný a rychlý recept.

Co budete potřebovat?

Obrovskou výhodou tohoto pokrmu je fakt, že do něj můžete přidat prakticky cokoli a experimentovat s výslednou chutí. Dnes se podíváme na základní recept na smaženou rýži s vajíčkem. Můžete ho využít jako základ pro další kulinářské snažení a experimenty. Podívejme se, co budete potřebovat na výrobu tohoto jedinečného pokrmu:

  • rýže – 400 g,
  • voda – 500 ml,
  • mrkev – 2 ks,
  • cibule – 2 ks,
  • vejce – 2 ks,
  • mletý zázvor – ½ lžičky,
  • sůl – podle chuti,
  • mletý černý pepř – podle chuti,
  • olivový olej – podle potřeby.

Pracovní postup

V první řadě rýži dejte do osolené vody a uvařte ji do poloměkka. Pokud vám vaření nevyhovuje, můžete ji podusit. Každý ji připravuje trochu jinak, takže záleží pouze na vás. V obou případech by se ovšem měla připravovat asi 10 minut. Mezitím můžete očistit cibule, překrojit je napůl a nakrájet na proužky. Mrkev také očistěte a nakrájejte na dlouhé tenké proužky. V pánvi zahřejte trochu olivového oleje a osmahněte na něm cibuli. Po pár minutách přidejte mrkev a smažte pár minut.

Následně můžete do pánve přidat uvařenou rýži a koření (sůl, pepř a mletý zázvor). Vše důkladně promíchejte. Přiklopte poklicí a smažte asi 5 až 7 minut. Rýže musí být měkká. Vajíčka rozklepněte do misky, rozšlehejte a poté je přidejte do pánve k ostatním ingrediencím. Důkladně promíchejte. Počkejte, až bude vajíčko hotové a můžete podávat. Chcete-li, můžete do rýže přidat také osmažené kousky kuřecího masa, fazolky mungo nebo jinou zeleninu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]