Češi jsou národ milovníků grilování. Frčí hamburgery, steaky, klobásy i grilované sýry. Zkuste pro jednou něco jiného a užijte si vůni dřeva a pomalu uzených dobrot.
Výhody domácího uzení
Hlavní výhodou je bezpochyby vůně kouře, která se line široko daleko. Často přivábí i ty, které jste vůbec nezvali. Udit můžete na klasickém dřevě, jako je buk nebo dub, nebo směs okořenit ovocnou dřevěnou štěpkou z jabloně, švestky nebo třeba třešně. Tohle vám grilování nenabídne. Pomalu uzené maso není na povrchu spálené. Vyhnete se tak zbytečným zdravotním rizikům.
Navíc uzení není nijak náročné. Základní principy si osvojíte velmi rychle a pak už svůj um jen posouváte dál a dál. Pomalé uzení studeným kouřem navíc představuje nejstarší formu konzervace masa – kdo by nechtěl ochutnat domácí jerky, které navíc vydrží dlouhé měsíce?
Blýskněte se jako šéfkuchař
Na rozpáleném grilu připravíte vlastně pokaždé to samé – na prudko opečené maso, ryby, sýry nebo zeleninu. Zato uzení nabízí nespočet skvělých a zdravých receptů. Snadno tak „zamachrujete“ na párty i před rodinou.
Příklad menu z udírny může být:
- Předkrm: Domácí klobásky
- Hlavní chod: Trhané maso v bulce nebo salát s uzeným kaprem, lososem či jinou rybou
- Dezert: Uzený banán nebo ananas s čokoládou
Na své si přijdou i vegetariáni
Menu pro ně může vypadat třeba následovně:
- Předkrm: Uzená vejce na domácím chlebu
- Hlavní chod: Salát s uzeným sýrem a ořechy
- Dezert: Uzený tvaroh s malinovou omáčkou
Čím začít při prvním uzení
Celková atmosféra a chuť uzeného jsou silně návykové. Milovali je už naši předci a dnes se k nim znovu vracíme. Maso má přece jen trochu náročnější proces nakládání a práce s vnitřní teplotou. Proto radši začněte s rybami. U nich je naložení i samotné uzení jednoduché. Vychutnejte si třeba pstruha, úhoře, kapra nebo lososa.
Nemáte rádi ryby? Pro začátek přeuďte kousek uzeného masa z obchodu. Dosáhnete tak lepší chuti, vůně i konzistence. Pro příště už si určitě troufnete třeba na vlastní žebírka nebo krkovičku.
Spojení grilu a udírny dokáže divy
Milujete grilované steaky? Zkuste je na chvíli přeudit ve studeném kouři. Stačí třeba jen hodinka. Váš finální steak získá úplně nový chuťový rozměr. Dalším tipem je domácí uzená sůl. Když s ní pracujete při vaření nebo grilování, vaše dobroty budou chutnat zase trochu jinak.
Jak na výběr a instalaci domácí udírny
Nechce se vám do stavění zděné udírny? Žádný problém. Na trhu seženete spoustu už hotových modelů. Domácí plechové udírny vám vydrží roky, téměř nevyžadují údržbu a hlavně – mají vychytanou konstrukci, díky které nemusíte nic řešit. Jen rozbalíte, postavíte a hurá do akce.
Tak raušovní uzení!