Nepečený zákusek se žloutkovým krémem a smetanou, který je hotový raz dva. Návštěvu s ním rozhodně neurazíte a jen se po něm zapráší.
Jestli vás honí mlsná, vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný zákusek, který nevyžaduje pečení. To se hodí zejména v horkých dnech, kdy se nikomu nechce ještě doma přitápět. Nechte tedy troubu studenou a pojďte si připravit dezert ke kávě, který bude během pár minut hotový. Jediné, s čím musíte počítat, je místo a čas tuhnutí v lednici.
Na zákusek budete potřebovat:
Korpus:
- 150 g cukrářských piškotů
- 30 g moučkového cukru
- 30 g kakaového prášku
- 300 ml mléka
Krém:
- 5 ks žloutků
- 200 g cukru krupice
- 50 g kukuřičného škrobu
- 500 ml mléka
- 250 g změklého másla
- 400 ml smetany ke šlehání
- Moučkový cukr dle chuti
Na ozdobu:
- 50 g strouhané hořké čokolády
Na samém začátku tvoření si ve vlažném mléce rozmíchejte kakaový prášek s moučkovým cukrem. Poté ve vzniklém kakau krátce namáčejte cukrářské piškoty, které vyskládáte na plech s pečícím papírem tak, aby byl rozprostřený přes celé dno. Následně si připravte žloutkový krém. Postačí vám menší hrnec, do kterého nasypete krupicový cukr a přidáte žloutky.
Nakonec přilijte mléko, kukuřičný škrob a dohromady všechny ingredience důkladně smíchejte. Poté zahřívejte při mírné teplotě za stálého míchání až do zhoustnutí. Vzniklý pudink poté odstavte ze sporáku a zakryjte jej potravinovou fólií. Nechcete přece na povrchu žádný škraloup. Pudink nechte dobře vychladit v lednici.
Zhruba po pů hodině krém rozmixujte spolu se změklým máslem a naneste jej na kakaové piškoty rozprostřené na plechu. Uhlaďte povrch stěrkou a dejte znovu chladit do lednice zhruba na hodinu. V mezičase ušlehejte smetanu s cukrem do tuhé šlehačky, kterou po vychladnutí naneste na ztuhlý pudink. Opět uhlaďte stěrkou a nakonec posypejte hoblinkami z hořké čokolády.
Lze připravit i zdravější varianta
Pokud toužíte po zdravé variantě, stačí obměnit pár ingrediencí. Ve stejném množství můžete místo smetany použít kokosové mléko v plechovce. Obsahuje spoustu výživově hodnotných látek, jako například vitamíny B, C, E, K, kyselinu listovou a pantotenovou. Navíc je přirozeně zcela bez laktózy. Místo cukru můžete do korpusu i krému použít například datlový sirup, který je pouze z rozmixovaných datlí a má výbornou chuť i výživovou hodnotu.