Recept 5 lžic: Lahodný dort s čokoládovou polevou a vanilkovou náplní si zamilujete. Je hotový vmžiku a potěšíte s ním všechny okolo!

Každý si rád jednou za čas něco upeče, uvaří či jinak připraví. Jakmile totiž víte, co přesně jste do toho dali a jak jste se při tom snažili, vždy výsledek chutná lépe. 

Máte rádi sladké pokrmy? Není nad to, když si dáte nějaký ten dobrý dezert a posedíte s kamarády, rodinou, či třeba jen knížkou nebo seriálem. Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy nejste moc zruční v pečení a kupované věci vás již omrzely. Co teď? Tento dort připravíte rychle a zvládne jej i dítě, tudíž se na něj můžete bez obav vrhnout.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na těsto budete potřebovat:

  • Pět vajec (nejlepší jsou samozřejmě domácí, ale dort bude dobrý i s kupovanými chutný)
  • Pět lžic hladké mouky
  • Sto čtyřicet gramů cukru
  • Pět lžic škrobu
  • Špetku soli
  • Šlehač či metličku
  • Plech
  • Pečící papír
Fotografie: Piqsels

Na krém budete potřebovat:

  • Dvě vejce
  • Tři polévkové lžíce škrobu
  • Dvě polévkové lžíce cukru
  • Šest set mililitrů mléka
  • Vanilkový cukr
  • Sto gramů másla
  • Špetku soli
  • Hrnec
  • Metličku

Na polevu budete potřebovat:

  • Dvě stě gramů libovolné čokolády dle vašich chutí a preferencí
  • Sto čtyřicet gramů rostlinného tuku či másla
  • Sto mililitrů vody
  • Menší hrnec
  • Metličku
Fotografie: Unsplash

Začněte přípravou těsta. To uděláte celkem jednoduše a pokud máte šlehač, tak se opravdu skoro nenadřete. Jediné, co je potřeba, je všechna vejce smíchat se špetkou soli a cukrem, dokud směs úplně neztuhne. Následně si vezměte síto a s jeho pomocí prosejte nejprve škrob a poté mouku. Přidejte vanilkový cukr dle chuti, ideální jsou jedno až dvě balení. Opět celé promíchejte, dokud se suroviny nespojí dohromady.

Krém a polevu máte za chviličku

Vezměte si plech, který následně vyložíte pečícím papírem. Těsto do něj nalijte a rovnoměrně jej rozprostřete, aby nikde nebylo moc vysoké či naopak nízké. Troubu si před tímto krokem předehřejte na 170 stupňů. Jakmile budete mít těsto rozprostřené, můžete jej do trouby vložit na cca dvacet minut. Pravidelně jej ovšem kontrolujte, aby se vám náhodou nepřipálilo nebo abyste jej nevytáhli příliš brzy. Mezitím máte ideální čas na přípravu krému.

Fotografie: Unsplash

Vezměte si hrnec a vložte do něj vejce, škrob, cukr, mléko, vanilkový cukr dle chuti a špetku soli. Jakmile to budete mít promíchané, dejte směs na sporák a vařte ji na mírném ohni, dokud vám znatelně nezhoustne. Poté dejte hrnec z ohně pryč, přidejte máslo a vše smíchejte, dokud se směs nespojí a nebude hladká. Nechejte vychladnout.

Po vytáhnutí již upečeného korpusu z trouby jej rozdělte na tři části a opět také nechejte vychladnout. Následně položte jeden plát, namažte krémem, položte na něj další, znovu krém a posledním plátem korpusu celý dort završte. Nyní vás už čeká jen příprava polevy. V menším hrnci čokoládu roztopte a smíchejte s rostlinným tukem, dokud poleva nebude hladká. Následně ještě vmíchejte horkou vodu a polevou můžete polít celý dort. Nyní máte hotovo. Můžete si jej dát ke kávě či jinému nápoji. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]