Skladování vajec v lednici je největší chyba, kterou může člověk udělat. Šance na kontaminaci je vysoká

Fotografie: Triplec85 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Některé suroviny nemusí být nutně určeny k uložení do lednice, i když to máte ve zvyku. Nejspíš nechcete riskovat růst bakterií, případně vidět, že se vám jídlo záhy zkazí.

Vejce jsou totiž živočišného původu, a proto v nich mohou růst například bakterie salmonelózy. Proč se tedy nedoporučuje dávat je do lednice, když se to přímo nabízí? Pro mnoho lidí je tato potravina součástí každodenního jídelníčku. Vejce tedy kupujeme velmi často. Ať už je výsledkem omeleta, nebo vaření natvrdo, lednice je zpravidla pojistkou proti otravě jídlem. I tak však existuje hned několik důvodů, proč vejce do lednice zkrátka nepatří.

Ideálně při pokojové teplotě

Abyste se obecně vyhnuli jakémukoli plýtvání jídlem, je třeba mít na paměti několik zásad. Jedná se hlavně o skladování potravin v dobrých podmínkách. Je třeba dát pozor i na trvanlivost potravin a datum spotřeby. Když totiž vejce nevložíte do lednice, je možné je celkově uchovat déle. Nechte je zkrátka při pokojové teplotě a nebudete je muset vyhazovat. Rychle ztratí čerstvost a je třeba je zkonzumovat do 28 dní od momentu snesení.

Když ovšem vejce necháte v pokojové teplotě, budou se vám poté mnohem lépe vařit. I recepty na pečení doporučují používat nechlazená vejce, snáze se totiž šlehají. Každé vejce má zvenku ochrannou vrstvu, která ho chrání před všemi bakteriemi i choroboplodnými zárodky. Když si koupíte nová vejce a tato blána není porušena, není důvod je chladit. Chlad zvýší šance na to, že se ona blána srazí a změny teploty podpoří růst bakterií.

Salmonela a vodní test

Vejce jsou totiž na změny teploty obecně poměrně citlivá. Jestliže jste je už tedy vložili do lednice, nevytahujte je, dokud je nechcete skutečně připravit. Máte-li ovšem podezření na infekci salmonely, je lednice tím nejlepším místem. Taková vejce nenechávejte vedle zdravých, protože se nakazí. Ochlazení může bakterie zabít. Další otázkou je trvanlivost vajec. Tady ovšem existuje snadná metoda ověření stáří konkrétního vejce.

Fotografie: Depositphotos

Jak na to? Vejce jednoduše ponořte do vody. Jestli se ihned potopí až na dno, klidně ho připravte a nemusíte se vůbec ničeho bát. Zůstane-li na hladině, hned ho vyhoďte. V čem to vězí? Postupem času se uvnitř vejce tvoří zvětšující se bublinka vzduchu. Dokud je čerstvé, snadno ji převáží a ve vodě klesne až na dno. Čím starší vejce, tím větší je obsah vzduchu. Nepotřebujete ani vodu, stačí s ním zatřepat a pozorně poslouchat. Když bude šplouchat, pryč s ním.

Zdroj: Santeplusmag

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]