Tři jednoduché způsoby rozpoznání příliš starých, nebo zkažených vajec

Fotografie: Depositphotos

Každý rok skončí miliony vajec v odpadu, protože vypršela lhůta trvanlivosti. Jednoduchými způsoby si můžete ověřit, zda je vejce v pořádku i po datu spotřeby.

Hlavní příčinou tohoto plýtvání je skutečnost, že velká část lidí vůbec netuší, jak dlouho mají vejce v lednici a tak je raději vyhodí a zakoupí nová. Existuje několik zásad správného skladování vajec.

Fotografie: Freepik

Po nákupu zkontrolujte, že skořápky jednotlivých vajec nejsou prasklé. Pokud nějaké naťuklé vajíčko najdete, hned ho spotřebujte. Vejce nikdy nemyjte, porušili byste tak ochrannou vrstvu, která brání průniku bakterií do vejce. V lednici lze vejce uchovávat až dva měsíce od snášky, nebo měsíc od uplynutí data spotřeby.

Jak odlišit zkažené vejce

Stane se ale občas, že i přes všechnu opatrnost se některé vajíčko zkazí. Pak je několik způsobů na to, jak ho poznat. Při tom nejjednodušším použijte zrak a čich. Vajíčko, které chcete použít vždy klepněte nejprve zvlášť do mističky, nebo hrnečku. Pokud byste totiž náhodně vyklepli špatné vejce přímo k ostatním surovinám, mohli byste všechno vyhodit. Sulfanový zápach zkaženého vejce nelze nepostřehnout, v případě, že ho ucítíte, je to jasné a vejce je nepoživatelné. Ale i v případě, že vajíčko nezapáchá ještě nejásejte.

Fotografie: Pxhere

Pozornost věnujte barvě bílku a jeho hustotě. Pokud je obsah vejce hustý, je hodně staré. může se to stát i v normální distribuci. Každá slípka, která není v kleci, čas od času zanáší, a tím se mezi čerstvá vejce může dostat i vajíčko daleko starší.

Varovat by vás mělo i modré, nebo narůžovělé zabarvení bílku i žloutku. To může znamenat přítomnost bakterií a zvlášť v případě nedostatečné tepelné úpravy (třeba domácí majonéza, nebo tatarský biftek), byste si způsobili úporné střevní potíže. Pokud rozklepnuté vajíčko nezapáchá a má normální vzhled, můžete jej použít.

Posviťte si na něj

Každé vejce má uvnitř vzduchovou kapsu. Ta se postupem času zvětšuje, protože vejce ztrácí vodu, která se vypařuje skrze mikroskopické póry skořápky. K provedení této zkoušky budete potřebovat přítmí, a světelný zdroj – třeba baterku.

Často zmiňovanou svíčku raději vynechte, vejce by se mohlo vlivem tepla rozprsknout, a i v případě, že by bylo v pořádku, by bylo co uklízet. Baterku rozsviťte a přiložte ji na skořápku. V přítmí by pak měla být viditelná vzduchová kapsa. Pokud je větší, než bývá obvyklé, je vejce staré.

Fotografie: Pxhere

Zkouška vodou

Tento test čerstvosti vajec používejte jen v případě, že je hodláte ihned spotřebovat. Působením vody totiž narušíte ochrannou vrstvu, která brání průniku bakterií dovnitř vejce. Test opět souvisí s velikostí vzduchové kapsy. Vajíčko ponořte do vody. Pokud klesne ke dnu, je čerstvé. Pokud se vznáší mezi dnem a hladinou, je stále dobré a můžete jej spotřebovat. Vajíčko, které plave na hladině je už staršího data a je tedy přinejmenším rizikové.

Zdroj: Healthline