Tento chutný dezert připomíná tak trochu dort, přesto není koláč s ovocným džemem a smetanou vůbec složitý na přípravu ani náročný na čas.
Pokud nám u dveří nečekaně zazvoní hosté, můžete je odbýt čajem a sušenkami – ovšem mnohem větší radost jim uděláte vlastnoručně vyrobeným zákuskem. A totéž samozřejmě platí i pro rodinné dýchánky nad kávou nebo pro kamarády z práce. A pokud máte doma jedno listové těsto, vytvoříte za pár minut pochoutku, na kterou bude každý strávník chtít recept.
Ingredience na koláč s džemem a smetanou
Pokud čekáte tradiční plněné taštičky, které na talíři vypadají tak trochu fádně, mýlíte se. A co si tedy na recept připravit?
Ingredience:
- 500 gramů listového těsta bez droždí
- 200 gramů džemu nebo marmelády podle chuti
- 80 gramů cukru
- 50 ml mléka
- 50 gramů škrobu
- citronová kůra podle chuti
Nejdříve připravte smetanovou náplň
Vezměte si k ruce škrob a cukr. Nezáleží na tom, jaký druh použijete. Tradičně je doporučován Solamyl, ale můžete sáhnout i po jiném druhu škrobu. A pokud nejste fanoušky klasického bílého cukru, klidně sáhněte třeba po tom třtinovém. Ti, kteří potřebují ubrat na kalorických hodnotách, pak mohou klidně sáhnout třeba po xylitolu nebo třeba erythritolu. U nich se však vyplatí upravit množství podle vaší chuti.
Jinak hrozí nepříjemná „sladidlová pachuť.“ Ke směsi přidejte ještě trochu mléka a společně promíchejte dohladka. Zbylé mléko přiveďte k varu, poté do něj přilijte směs se škrobem a míchejte, dokud vše nezhoustne. Nakonec do vzniklého „pudinku“ přimíchejte kůru z citronu. Vybírejte nejlépe ten v bio kvalitě – stačit by vám měla kůra z jedné poloviny většího plodu. Nechte vychladnout.
Připravte si listové těsto
Mezitím rozválejte připravené těsto tak, abyste získali dvě stejně velké poloviny. Jednu rozložte na plech a lehce postříkejte vodou tak, aby těsto navlhlo. Nakonec ho jemně propíchejte vidličkou (vpichy nemusí být příliš blízko u sebe). Posypte cukrem. Troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile budete mít hotovo, vložte plech dovnitř a těsto pečte 20 minut. Plech nikdy nevkládejte do studené trouby – koláč by nevyběhl správně.
Mezitím si na válu připravte druhou část těsta – rozkrojte ho na 10 stejných dílů a navlhčete vodou (kroky proveďte v tomto pořadí, jinak se vám bude listově těsto lepit na nůž). Tyto kousky přeneste na plech a jakmile se dopeče první várka těsta, vložte je do trouby pečte také 20 minut. Nakonec velký plát těsta potřete marmeládou, na to natřete smetanu a vše poklaďte upečenými kousky těsta. Nakrájejte a servírujte.