Upečte si doma kousek Itálie. A nemyslíme tím pizzu. Focaccia je typický chléb ze slunného středomoří, který zdobí bylinky, olivy i strouhaný sýr.
Je to chléb a tak trochu pizza. Typické italské pečivo z kynutého těsta mívá formu placky a zdobí se vším, co máte rádi, obvykle kořením, zeleninou a sýrem. Jestliže však očekáváte sáhodlouhou, nudnou a složitou přípravu, nenechte se mýlit. Vše je hotovo do dvaceti minut, včetně hnětení, kynutí a pečení.
Na domácí focacciu budete potřebovat:
Na těsto
- Hladká mouka – 500 g
- krupice – 200 g
- sůl – 2 lžičky
- sušené droždí – 2 lžičky
- cukr – 3 lžíce
- rostlinný olej – dle potřeby
- voda – 450 ml
Na ozdobení
- sušená rajčata
- olivy
- italské bylinky
- strouhaný sýr
- česnek
- olivový olej
Zásadní je těsto, to ostatní je doplněk
Abyste připravili kynuté těsto na focacciu, smíchejte v míse hladkou mouku, krupici a cukr. K tomu přidejte sůl a dvě lžičky sušeného droždí. Znovu vše promíchejte. Pak postupně přilévejte do směsi teplou vodu a dobře prošlehávejte metličkou.
Zadělejte hutné, tvárné a lepivé těsto. Aby se lepilo na ruce co nejméně, potřete si je trochou oleje. Jakmile získá těsto homogenní strukturu, zformujte z něj přibližný bochánek na dně mísy. Tu zakryjte přilnavou potravinářskou fólií nebo čistou bavlněnou utěrkou a nechte těsto na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což by mělo trvat okolo jedné hodiny.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou hladkou moukou a rozdělte ho na dvě poloviny. Od nynějška pracujte dvojmo. Vložte těsto do plechu na pečení pokrytého pečicím papírem a natřeného olejem a roztáhněte ho s pomocí prstů na velký obdélník o rozměrech plechu. Nyní jej znovu zakryjte utěrkou a udržujte ho po dobu 15 minut v teple, aby těsto znovu nakynulo.
Prolisujte jeden nebo dva stroužky česneku a smíchejte ho s trochou olivového oleje. Touto směsí potřete celý povrch vykynutého těsta. Pak po celé ploše nasypejte italské bylinky nebo jiné koření a vyskládejte v rovnoměrných rozestupech střídavě sušená rajčata a olivy. Pokud chcete, můžete povrch posypat strouhaným sýrem. Vložte foccaciu do trouby rozehřáté na 220 °C a pečte ji 10 až 12 minut dozlatova.