Babiččin detoxikační recept plný vitamínu na nakládané zelí

Zelí je plné vitamínu C, který se podílí na správné funkci imunitního systému. Proto neváhejte a připravte si do své spíže či sklepa to nakládané, které je chuťově naprosto senzační. Hodit se bude k masovým i vegetariánským pokrmům jako obloha!

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu nakládaného zelí?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto ingredience:

  • 2 kilogramy hlávkového bílého zelí
  • 1 mrkev
  • 200 gramů zeleného jablka
  • 200 gramů čerstvých nebo mražených brusinek
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 5 až 6 kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy

Jak postupovat při přípravě chutného nakládaného zelí?

Nejprve si očistěte a omyjte hlávku zelí a nakrájejte ji na tenké nudličky nebo nasekejte najemno. Poté zelí smíchejte v hlubší míse spolu s loupaným a nahrubo nastrouhaným jablkem, také přidejte sůl, cukr, kuličky černého pepře, bobkové listy a důkladně všechny suroviny promíchejte. Směs nechte stát asi půl hodiny při pokojové teplotě.

Dokončování zelného salátu a jeho nakládání

Do zelné směsi v další fázi přidejte nahrubo nastrouhanou a loupanou mrkev a také brusinky.

Vše opět důkladně promíchejte a začněte salát vrstvit do sklenic. Případně vám postačí jedna velká třílitrová nádoba pečlivě vymytá a vysušená.

Sklenici následně nechte bez uzavření na kuchyňské lince. Zelí musí několik dní „zrát“.

Několikrát za den pak vařečkou salát propíchněte až ke dnu, aby se uvolnily plyny vznikající při fermentaci. Zhruba po týdnu můžete zelí zavíčkovat a uchovat v lednici.

Servírování nakládaného zelí

Tento zelný salát s brusinkami a mrkví se hodí nejen k masovým steakům všeho druhu, ale třeba i k zapečeným bramborám či šunkoflekům. Je jen na vás, jak si ho dopřejete. Ostatně skvělý bude i jen tak samotný s čerstvým pečivem (bagetou, rohlíkem či houskou). Přejeme vám dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]