Babiččiny populární 3 minutové bramboráky bez struhadla a přebytečné mastnoty

Bramborové placky jsou poměrně jednoduché a rychlé jídlo, které většině lidí chutná a rádi si jej čas od času dopřejí. Navíc se připravuje velmi rychle – stačí nastrouhat brambory na struhadle a smíchat je s dalšími ingrediencemi. Poté už jen budete smažit dozlatova a je hotovo. Dnes vám poradíme, jak na to, aby vaše bramboráky vždy chutnaly perfektně a nestály vás moc práce.

Chuť bramboráků je velmi závislá na konzistenci těsta. Pokud brambory strouháte ručně, je nutné počítat s tím, že těsto nikdy nebude tak hladké a homogenní. Vyplatí se tedy si vzít na pomoc robota, který vám pomůže získat stejnoměrně nastrouhané brambory a výsledný chuťový efekt bude ještě lepší.

Co budete potřebovat?

  • brambory – 1 kg
  • hladká mouka 100 g
  • cibule 2 ks
  • vejce – 2 ks
  • sůl – dle chuti
  • pepř – dle chuti
  • olej – dle potřeby

Jak postupovat?

Oloupejte cibuli a brambory a nakrájejte je na malé kousky.

V robotu rozemelte zvlášť brambory a poté také cibuli. Vznikne vám velmi jemné pyré.

Obě zeleninové hmoty důkladně promíchejte a přidejte k nim vejce.

Následně postupně přidávejte mouku. Množství je velmi orientační, záleží na typu brambor. Některé obsahují hodně vody, a bude proto třeba přidat více mouky, aby mělo těsto správnou konzistenci.

Jakmile budete s těstem spokojeni, dochuťte jej solí a pepřem. Můžete přidat i nějaké čerstvé bylinky dle vaší chuti.

Smažte krátce, aby bylo těsto křupavé

Následně je dobré nechat těsto pár minut odležet v lednici – tak se chutě dobře propojí. Do těsta je možné přidat také česnek, pokud vám nevadí. Nyní si rozpalte pánev, přilijte olej vhodný na smažení a placky opékejte 3-4 minuty z každé strany do zlatova. Je třeba, aby se placky řádně propekly, ale není vhodné nechávat je na pánvi zbytečně dlouho.

Jsou chutnější, pokud mají hezky křupavou kůrku.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]