Banán nakrájím na válečky, posypu cukrem a zaliju těstem

Ve chvíli, kdy přijde na pečení, jsou ženy v domácnosti obvykle naladěny na to, aby byla příprava časově i finančně výhodná. Dnes se podíváme na recept na banánový koláč, který se připravuje na pánvi s použitím jen jednoho vejce. Podívejme se, co budete všechno potřebovat a jak postupovat při samotném pečení.

Banánový koláč na pánvi

Tento kláč pochází z řady jednoduchých, nekomplikovaných a velmi voňavých dezertů, které není nutné připravovat dlouho a složitě. Pár dostupných ingrediencí, hluboká nepřilnavá pánev udělá téměř vše za vás. Pokud si myslíte, že výroba koláčů je obtížná, vyzkoušejte recept tento koláč s banány na pánvi. Koláč je pružný a aromatický, lze ho udělat troubě s jakoukoli jinou náplní z ovoce. Podívejme se, co budete potřebovat. Připravit si musíte:

  • mouka – 150 g,
  • mléko – 150 ml,
  • vejce – 1 ks,
  • banány – 2 ks,
  • cukr – 80 g,
  • rostlinný olej – 6 polévkových lžic,
  • prášek na pečení – 1 lžička,
  • vanilkový cukr – 1 lžička,
  • sůl – špetka.

Pracovní postup

V hluboké misce vyšlehejte vejce, cukr a špetku soli do hladka. Přidejte vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci, podle toho, co je k dispozici. Vše znovu promíchejte.

Do vaječné směsi nalijte mléko a rozpuštěné máslo. Mléko lze nahradit kefírem, díky čemuž bude koláč ještě úžasnější.

Mouku prosejte a přidejte do ní prášek do pečiva. Místo prášku do pečiva můžete na špičku nože dát jedlou sodu.

Smíchejte suché a tekuté přísady. Namažte dno 22 – 24 cm hluboké pánve máslem. Povrch posypeme 3 lžičkami cukru.

Oloupejte banány a nakrájejte je na malé kostky o tloušťce 3 – 4 cm. Vložte plátky banánů do pánve a zalijte je těstem.

Nahoře uhlaďte těsto a zakryjte pánev poklicí. Koláč připravujte na mírném ohni nebo na dělicím plechu 40 – 50 minut. Zkontrolujte, zda je koláč hotový pomocí párátka. Zakryjte pánev talířem a převraťte na něj hotový koláč.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]