Banánový dort, který budete milovat pro chuť i jednoduchost

Banánový dort je jednou z těch pochoutek, která jasně ukazuje, co dokáže vzniknout, když se spojí těsto a to pravé ovoce. Kromě chuti zaujme také jednoduchost přípravy, což je dobrá zpráva pro každou hospodyňku, která se ho rozhodne připravit.

Co budete potřebovat?

Aby se vám banánový dort povedl, je třeba připravit si správné ingredience. Že budou základem banány, to jistě tušíte. Ale co zde bude dále? Připravte si toto:

  • 300 g mouky
  • 300 g cukru
  • 50 g kakaového prášku
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 4 vejce
  • 300 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 60 g másla
  • 4 banány
  • 1 lžíci jablečného moštu
  • 3 lžíce strouhaného kokosu na ozdobu

Tolik k ingrediencím, které jsou určené na váš banánový dort. Aby také dobře vypadal a abyste také vylepšili jeho chuť, je dobré přidat i polevu. Na tu budete potřebovat toto:

  • 70 ml mléka
  • 70 g cukru
  • 20 g kakaa
  • 40 g másla

Těsto jako první

I když je surovin na banánový dort více, příprava už je celkem jednoduchá. Základem je těsto, které se nachystá tak, že vše smícháte dohromady. Použijte větší misku a v ní ingredience postupně smíchejte, s využitím kuchyňského mixéru. Díky němu bude mít těsto potřebnou nadýchanou konzistenci.

Připravte si banány

Když je těsto hotové, nechte ho odpočívat a pusťte se do přípravy banánů. Ty jenom oloupejte, vezmete si nůž a nakrájejte je na pár centimetrů velké kousky. Snažte se, aby byl řez pokud možno rovný.

Banány potom narovnejte na dno klasické dortové formy, o průměru 23 centimetrů. Nejprve ji vyložte pečicím papírem a potom na něho postavte jednotlivé kousky nakrájeného banánu.

Vše zalijte těstem

Když jsou banány na svém místě, zalijte je těstem. Buďte opatrní, aby banány nepopadaly. Když je těsto ve formě, nechte ho chvíli odstát a s formou lehce zatřeste. To proto, aby se těsto dobře rozlilo do všech stran.

Nyní do trouby

Formu s těstem můžete vložit do trouby. Tu předtím předehřejte na klasických 180 stupňů Celsia. Myslete na to, že banánový dort se bude péct déle, než jiné dezerty. Optimálně 60 – 70 minut, podle výšky vašeho těsta.

Nachystejte polevu

Mezi tím, co se dort peče, si lze připravit polevu. Základem bude mléko, které zahřejete a k němu přidáte všechny další ingredience. Opatrně je zahříváte, mícháte a tepelně upravujete do doby, dokud poleva dostatečně nezhoustne.

Dokončete dort

Když je poleva hotová, použijte špachtli nebo jakýkoliv jiný nástroj a naneste ji na dort. A to jak na jeho horní část, tak i na jeho boční strany.

Potom nezapomeňte na strouhaný kokos, kterým banánový dort posypte. A to ještě v době, dokud bude poleva dostatečně vláčná.

Následně dejte dort do lednice vychladit. Poté ho vyndejte, můžete ho nakrájet na trojúhelníky a ochutnat. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]