Bramborové klobásy s cibulkou jsou 1000x chutnější, než ty z masa

Milujete klobásy? Pak neutrácejte peníze za ty kupované – daleko lépe uděláte, pokud si je připravíte sami podle tohoto tradičního receptu. Stanou se vítanou součástí rodinných večeří nebo setkání s přáteli. Uvidíte, že všichni budou obdivovat vaše kulinářské umění. Přitom je připravíte poměrně jednoduše jen s použitím několika přísad.

Suroviny

  • brambory – 1,5 kg
  • cibule – 2 kusy
  • čerstvé houby – 300 g
  • vepřová uzená plec – 250 gramů
  • slunečnicový olej – pár lžic
  • klobásová střeva – tři metry
  • sůl a černý pepř – dle chuti
  • jiné koření (majoránka, bazalka) – volitelně, dle chuti

Jak postupovat?

Nejprve umyjte střeva a nechte je dobře uschnout. Oloupejte brambory, nastrouhejte je a vymačkejte z nich šťávu. Cibuli si očistěte a nakrájejte najemno. Vše osmažte na pánvi s olejem. Houby společně s nadrobno nakrájeným uzeným přidejte také ke směsi a vše krátce orestujte. Střívka naplňte nádivkou a poté je svažte provázkem.

V každé klobáse proveďte 2-3 vpichy, aby z nich během pečení mohl unikat vzduch a aby nepopraskaly. Pečte je ve vyhřáté troubě asi na 45 minut při teplotě 180 stupňů. Pokud nemáte troubu, můžete je také uvařit v osolené vodě. Je ale třeba dávat větší pozor, aby střívka nepopraskala a nádivka nevytekla do vody.

Po upečení je nechte vychladnout a můžete servírovat. Chutnají skvěle jako chuťovka nebo i jako plnohodnotné jídlo. Jsou velmi vhodné také pro ty, kdo se snaží držet si štíhlou linii. Neobsahují téměř žádný přidaný tuk a díky obsahu brambor vás také skvěle zasytí.

Jak klobásy ozvláštnit?

Klobásy se dají různě obměňovat a kombinovat s jinými druhy masa nebo zeleniny. Namísto brambor se dá do nádivky využít třeba i cuketa nebo lilek dle sezóny a toho, co máte rádi. Stejně tak maso lze obměnit za tučnější/libovější variantu dle vašich chutí. Neváhejte a zkuste tento vyladěný recept i vy.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]