Bramborové spirály

K svátečním dnům a konci roku patří rodinná a přátelská setkávání. Proto je dobré promyslet, jaké chuťovky svým blízkým dopřejete. Bramborové spirály se stanou favoritem každé společenské party. Jsou křupavé a jemné zároveň. Oblíbí si je nejen dospělí, ale i děti.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu bramborových spirál?

Než zahájíte práci, připravte si tyto ingredience:

  • 3 středně velké brambory
  • 1 vajíčko
  • 3 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce mléka
  • mletý černý pepř dle chuti
  • slunečnicový olej na smažení

Jak postupovat při přípravě bramborových spirál?

Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je, pokrájejte na menší kousky a dejte vařit v mírně osolené vodě do měkka. Poté je sceďte a rozšťouchejte na pyré. Dále přidejte do hrnce i bramborový škrob, vejce, parmazán, mléko, případně mletý pepř dle chuti a pečlivě všechno promíchejte.

Tvoření bramborových spirál a jejich smažení

Nyní si bramborové těsto navrstvěte do cukrářského sáčku (klidně i jednorázového) a rozpalte mezitím pánev se slunečnicovým olejem (silnější vrstva).

Do horkého tuku pak vymačkejte trochu těsta ve tvaru spirály a smažte z obou stran dozlatova. Před podáváním spirály nechte odkapat od tuku na papírových utěrkách.

Servírování bramborových spirál a tipy na závěr

Usmažené bramborové spirály podávejte ideálně ještě teplé například s česnekovým dipem, nebo jinými studenými omáčkami dle preferencí. Hodit se bude i sladký kečup, barbecue a tatarka.

Pokud byste chtěli těstíčko ozvláštnit, můžete do něj zakomponovat i čerstvé jemně sekané bylinky (petržel, pažitku, jarní cibulku, kopr). Milovníci uzenin mohou do pyré zase nastrouhat najemno libovou šunku, slaninu, nebo vepřové uzené maso. Spirály z bramborové směsi se stanou i dokonalou přílohou k masovým steakům. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]