Zapomeňte na italské lasagne. Tradiční bulharský koláč se zakysanou smetanou, sýrem a tvarohem je milionkrát lepší! Nesmírně si pochutnáte

Pokud jste někdy byli v Bulharsku, určitě jste tam museli ochutnat jejich vyhlášené listové těsto, ze kterého se právě koláč Banitsa dělá.

Banitsa se skládá z tenkých plátů těsta, mezi kterými jsou různé náplně. Tento koláč se tvaruje různými způsoby. Někteří lidé mažou plátky pita chleba náplní, poté je srolují do rolí a rozprostřou je do kulatého tvaru nebo do tvaru spirály. Také je můžete normálně položit vedle sebe a namazat je tvarohem. Záleží jen na vás. Vyzkoušíte to?

Co budete potřebovat

  • 1-2 ks pita chlebu
  • 200 g tvarohu
  • 70 ml mléka
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • dle chuti sůl a pepř

Jak na to

Nejprve si rozklepněte vejce a do nich vlijte mléko nebo zakysanou smetanu. Osolte, opepřete a přidejte ještě tvaroh. Vše dobře promíchejte do hladka. Nakrájejte pita chléb na kousky podle velikosti formy. Vymažte si formu máslem nebo jiným tukem a na to položte plát chleba. Ten potřete máslem.

Teď už se bude jen vrstvit

Potřete částí náplně a přikryjte dalším plátem chleba. Znova potřete máslem. Vrstvy opakujte, dokud vám nedojde pita chléb. Poslední plát pořádně namažte zakysanou smetanou.

Můžete použít také mléko nebo kefír. Záleží jen na vás. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a vaši Banistu pečte přibližně 40 minut. Vše se odvíjí od tloušťky dortu a také záleží na troubě.

Jakmile tento koláč vytáhnete z trouby, okamžitě ho nakrájejte a můžete podávat. Nejlépe totiž chutná ještě úplně horký. Je to opravdu dobré jídlo, mnoho vrstev, šťavnatá náplň a křupavá kůrka. Přejeme vám dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]