Konečně jsem objevila lahodný a zdravý salát, který chutná i mému rozmazlenému manželovi

Salát Olivier v průhledné misce se lžící

Často se poohlížíme po pokrmech, které by byly důstojnou součástí slavnostní tabule. Saláty patří mezí nejhojněji připravovaná jídla pro tyto příležitosti.

Salát, na nějž vám přinášíme recept, patří mezi klasiku slavnostních stolů a v mnoha zemích tvoří neodmyslitelnou součást rodinných oslav. Tento oblíbený pokrm se proslavil svou sytostí a chutí, která kombinuje zeleninu, maso a majonézu. Díky jednoduchosti přípravy a dostupným surovinám si ho můžete snadno připravit i doma. Recept je tentokrát obohacen o nenápadnou, ale zásadní ingredienci, která zvýrazní chuť a přidá krémovost.

Salát Olivier s tajnou ingrediencí

Historie tohoto salátu sahá až do 19. století, kdy byl poprvé představen francouzským kuchařem Lucienem Olivierem v jednom z moskevských luxusních podniků. Jak již název napovídá, jedná se o salát Olivier, ovšem s tajnou přísadou! Původní recept zahrnoval delikatesy, jako jsou raci a foie gras, avšak s postupem času došlo ke zjednodušení na základní suroviny, které známe dnes.

Ingredience:

  • Kuřecí maso – 300 g;
  • Brambory – 4 ks;
  • Mrkev – 1 ks;
  • Vejce – 4 ks;
  • Sterilované okurky – 200 g;
  • Sterilovaný hrášek – 100 g;
  • Cibule – 1 ks;
  • Tavený sýr – 2 ks;
  • Černý pepř – dle chuti;
  • Majonéza – dle potřeby.
Vánoční paštika hotová na prkénku

Na tuto lahodnou vánoční paštiku se moje rodina těší celý rok. Dělám ji podle tohoto snadného receptu

Salát Olivier v bílé míse

Postup:

  • Kuřecí maso, brambory, mrkev a vejce uvařte do měkka a nechte vychladnout.
  • Poté všechny ingredience oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  • Do mísy vložte nakrájené brambory, mrkev, vejce, kuřecí maso, sterilované okurky a jemně nasekanou cibuli.
  • Přidejte také sterilovaný hrášek.
  • Tajemství této verze salátu spočívá v přidání taveného sýra.
  • Chladný sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a vmíchejte do směsi. Tento krok zajistí neodolatelnou krémovost a dodá pokrmu lehce mléčnou chuť.
  • Vše důkladně promíchejte s majonézou, dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Hotový salát můžete podávat ihned, ale nejlepší je, když ho necháte chvíli odležet v lednici, aby se chutě propojily.
  • Při servírování ho ozdobte nasekanou jarní cibulkou nebo čerstvými bylinkami.
  • Takto upravený salát Olivier je ideální volbou pro slavnostní příležitosti i běžné rodinné večeře.
  • Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*