Citronové muffiny s ovocným džemem budou dokonalou sladkou tečkou za každým pokrmem

Máte rádi osvěžující dezerty plné intenzivních chutí? Potom vsaďte na citronové muffiny s ovocným džemem, kterým téměř nikdo neodolá. Jsou velmi chutné a hodí se k jakémukoliv teplému nápoji. Oceníte je nejen jako sladkou tečku za obědem, ale i jako svačinku do práce.

Jaké suroviny potřebujete na přípravu citronových muffinů?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience na těsto:

  • 3 vajíčka
  • 150 gramů krupicového cukru
  • 60 mililitrů čerstvé citronové šťávy
  • 70 mililitrů slunečnicového oleje
  • 180 gramů polohrubé mouky
  • 50 gramů kukuřičného škrobu
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • strouhanou kůru z jednoho citronu (chemicky neošetřeného)
  • 1 špetku soli
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • ¼ lžičky mleté kurkumy

Na náplň a polevu potřebujete:

  • jakýkoliv ovocný džem (hodí se zejména rybízový, brusinkový nebo malinový)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy

Jak postupovat při přípravě citronových muffinů?

V míse si nejprve smíchejte vejce, špetku soli, krupicový a vanilkový cukr. Poté přidejte mletou kurkumu, strouhanou citronovou kůru a šlehejte asi dvě minuty. V další fázi vlijte slunečnicový olej, citronovou šťávu, vsypte kukuřičný škrob, prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a vypracujte hladké a polotekuté těsto.

Fáze pečení citronových muffinů a jejich dokončování

Nyní si k ruce vezměte formu na muffiny a vymažte ji důkladně máslem. Lze však vypodložit i pečícím papírem či košíčky.

Poté do každého otvoru (naplňte asi 2/3) vlijte těsto a dejte péct do trouby na 20 minut při teplotě 170 °C.

Až se muffiny upečou, vyjměte je z trouby, nechte mírně zchladnout.

Poté naplňte pomocí cukrářského sáčku se špičkou ovocným džemem.

Povrch piškotu přelijte citronovou polevou a nechte zatuhnout.

Servírování citronových muffinů

Skvostné citronové muffiny se hodí jak k šálku kávy nebo čaje, tak i k horké čokoládě, kakau anebo grogu. Přejeme vám dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]