Čokoládové řezy z mixéru jsou hned hotové a na chuť báječné

Extrémně jednoduchá příprava a vzhled jak od profesionálního cukráře mají čokoládové řezy, kterým se dnes budeme věnovat.

Tento úchvatný dezert se skládá ze tří barevné odlišných vrstev, což na řezu vypadá krásně. Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá a zvládnou ji i začínající hospodyňky. Výtečným pomocníkem vám bude při přípravě mixér, ale pokud vaše kuchyně tímto přístrojem nedisponuje, vystačíte si i s miskou a metlou. Budete sice připravovat tři různé vrstvy, ale na celkovou přípravu vám bude bohatě stačit hodina času. Výsledek vypadá nádherně, ale chutná snad ještě lépe. Přesvědčte se sami.

Suroviny na čokoládové řezy z mixéru

  • Těsto:
  • 3 kusy vejce
  • 1,5 hrnku hladká mouka
  • 1 hrnek cukr krupice
  • Čtvrt hrnku mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • Vanilková esence podle chuti
  • Hrnek mléka na polití
  • Pečící papír
  • Krém:
  • 1 hrnek sušená smetana
  • Jeden a čtvrt hrnku voda
  • 2.5 lžíce kakaa
  • Poleva:
  • 0,5 hrnku cukr
  • 0,5 hrnku kakao
  • 0,5 hrnku mléko
  • 0,5 hrnku oleje
  • Vanilková esence podle chuti

Příprava čokoládových řezů z mixéru

Do mixéru dejte tři vejce, hrnek cukru, čtvrt hrnku mléka, půl hrnku oleje a vanilkovou esenci. Všechny tyto přísady spolu rozmixujte tak, aby se cukr rozpustil. Do mísy nasypte jeden a půl hrnku hladké mouky, 3 polévkové lžíce kakaového prášku a jeden prášek do pečiva. Tyto sypké suroviny mezi sebou důkladně promíchejte a pak k nim přidejte obsah mixéru. Pomocí metly, nebo elektrického šlehače z nich vymíchejte čokoládové lité těsto. Nalijte ho do formy, kterou jste vyložili pečícím papírem. Těsto pečte v troubě na 170 stupňů Celsia po dobu 25 minut.

To, že je těsto hotové poznáte pomocí špejle. Zapíchnete ji do těsta a prsty zjistíte jestli na ni neulpělo syrové těsto. Zkuste to na několika místech. Pokud je špejle suchá, je korpus dostatečné upečený. Formu vyndejte z trouby tak, abyste s ní neklepli. Mohl by se udělat v těstě tvrdý brousek. Korpus nechte vychladnout a pak ho rovnoměrně po celém jeho povrchu propíchnete špejlí. Nalijte na něj hrnek mléka a nechte ho úplně vsáknout do těsta.

Příprava krému

V misce smíchejte dvě a půl lžíce kakaa a čtvrt hrnku vody. Rozmíchejte je metličkou do hnědé a hladké kašičky. V jiné míse smíchejte hrnek vody a hrnek sušené smetany. Elektrickým šlehačem tuto směs vyšlehejte do hustého smetanového krému. Pak k němu přidejte kakaovou kašičku a znovu šlehejte. Vznikne tak krásně hladký a hustý smetanový krém s kakaem. Ten přeneste na korpus a stejnoměrně ho rozetřete po celém povrchu. Dezert pak vložte do lednice na 20 minut ztuhnout a mezitím si připravte polevu.

Příprava polevy

Do kastrůlku s nepřilnavým povrchem nalijte mléko, olej, kakao, cukr a přidejte vanilkovou esenci. Vše důkladně promíchejte. Kastrůlek dejte na sporák a na mírném ohni ho zahřeje až k varu. Za stálého míchání vařte až do té doby než poleva zhoustne. Polevu pak nalijte na ztuhlý dezert a rovnoměrně ji rozetřete na jeho povrch. Celý dort pak vraťte do lednice a nechte ho tam do druhého dne. Hotový moučník nakrájejte na přiměřeně velké kousky a podávejte ke kávě.

Tip na závěr

Navzdory fotografiím, které tento článek obsahuje, doporučujeme používat rozevíratelnou formu na dort. Dezert se bude pokračovat a nabírat mnohem lépe, než když vám budou překážet boční stěny formy. Pokud chcete tento dort ještě vyšperkoval, můžete zvolit i nějakou posypku na čokoládovou polevu. Vřele doporučujeme třeba strouhaný kokos, nebo nastrouhané ořechy. V poslední době také získává na oblibě posypka z lyofilizovaného ovoce. Skvělé budou maliny, jahody, nebo višně.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]