Čokoládový dort skvěle vypadá. A co teprve jeho dokonalá chuť

Hledáte recept na dezert, který by byl výjimečný a který by skvěle vypadal, i chutnal? Tento čokoládový dort je pravou volbou. Hodí se jak na oslavu narozenin, tak jako skvělý zákusek ke kávě. Aby se vám povedl, je třeba mít správné ingredience a zachovat potřebný postup. Zde je obojí.

Připravte si vše potřebné

Tento čokoládový dort se vám povede jenom ve chvíli, když budete mít k ruce vše, bez čeho se neobejdete. Jedná se o potřebné suroviny. Základem dortu je těsto, na které si připravte:

  • 100 g mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 30 g kakaového prášku
  • 140 g cukru
  • 30 g másla
  • 3 vejce
  • 7 lžic mléka

Jakmile máte vše potřebné na těsto, připravte si ingredience na krém. Aby měl jak správnou chuť, tak i konzistenci, budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 400 ml mléka
  • 1 vejce
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 150 g cukru
  • 90 g hořké čokolády

Další vrstva, kterou má tento čokoládový dort, je sirupová. Rozhodně byste na ni neměli zapomínat, jelikož přidá na chuti. Co bude potřeba?

  • 100 g cukru
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce rumu

Na závěr už si připravte jenom něco na ozdobu. A to buď rozehřátou čokoládu, která poslouží jako poleva, nebo si můžete připravit také samotné kakao, kterým svůj čokoládový dort posypete.

Začněte s přípravou těsta

Čokoládový dort se postupem přípravy nijak neliší od řady jiných dezertů. A tak základem bude těsto. To vznikne důkladným smícháním všech ingrediencí. Na jejich promíchání je možné zvolit kuchyňský mixér. Míchejte do doby, až vznikne jemné nadýchané těsto, které bude zcela bez hrudek.

Hotové těsto nalijte do dortové kulaté formy. Poté vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je zhruba 30 – 35 minut. Špejlí zkontrolujte, zda je vše v pořádku, potom vyndejte a nechte při pokojové teplotě chladnout.

Pokračujte přípravou krému

Když se těsto peče nebo chladne, je čas na přípravu krému. I tady se vám bude hodit mixér, abyste ze všech jednotlivých ingrediencí vytvořili hladkou a nadýchanou směs. Tu dejte do hrnce, na sporák a pomalu za stálého míchání vařte do doby, dokud nebude hustá, jak potřebujete. Potom nechte při pokojové teplotě ochlazovat a občas zamíchejte. A krém je hotový.

Nezapomeňte ani na sirup

Když chladne i krém, pusťte se do přípravy sirupu. To opět není nic složitého. Stačí vše vložit do hrnce a zahřívat. Pozvolna vařte. Jak se bude voda vypařovat, tak bude vznikat táhlá cukerná až karamelová hmota, které potřebujete dosáhnout. Tímto máte hotovou i poslední složku.

Můžete vrstvit

Všechny přípravy jsou za vámi a tak můžete začít tvořit svůj čokoládový dort. Těsto je třeba si nejprve podélně rozříznout, na dvě poloviny. Jedna se stane základem. Na ten následně namažte polovinu cukerného sirupu a také polovinu krému, který uhladíte do roviny. Potom na něho položte druhou polovinu těsta a na něj znovu namažte cukerný sirup – už zbytek, stejně jako na něho namažte i zbytek krému.

Tímto je váš čokoládový dort v podstatě hotový. Nyní ho buď posypejte kakaem, nebo ho můžete polít rozehřátou čokoládou. Po tomto kroku hop dejte na několik hodin do lednice, aby dokonale vychladl. V tu chvíli je hotovo, připraveno k servírování.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]