Čokoládový závin, který zvládne i naprostý začátečník

Máte chuť na čokoládový závin, ale odrazuje vás obecně složitá příprava? Zkuste náš recept a přesvědčte se o tom, že jednodušší už to ani být nemůže. Stačí jenom dvě věci, které už hotové koupíte v obchodě. Lehce je upravíte, dáte do trouby a vznikne tato unikátní pochoutka.

Jenom 2 věci

Na tento čokoládový závin budete skutečně potřebovat jenom dvě věci. A to jedno balení listového těsta a dále také jednu tabulku čokolády. Pokud byste si snad chtěli daný recept ještě vylepšit, klidně vezměte i vajíčko na pomazání, a mandle a ořechy na posypání. Nutné to ale není a základní ingredience jsou skutečně jenom dvě.

Čokoládu do těsta

První krok je jasný. Vezmete těsto, které vyválíte do tenké výšky, do obdélníkového tvaru. Potom vezměte tabulku čokolády a položte ji na těsto. Když je těsto větší, klidně čokoládu nastavte ještě kouskem.

Proveďte řezy

Nyní vezměte nůž nebo jiný nástroj a po obou stranách proveďte v těstě řezy. A to pod úhlem 45 stupňů, zhruba 2 centimetry od sebe. A to jako byste vytvářeli vánoční stromeček. Toto by měl daný tvar ideálně připomínat.

To stejné udělejte rovnoměrně na obou stranách těsta. Tedy jak v levé, tak i v pravé části od čokolády. Tím je ta nejnáročnější příprava u konce.

Čokoládu zabalte

Nyní pochopíte, proč bylo třeba těsto řezat. Bylo to z důvodu, že čokoládu je třeba do těsta zabalit. A to tak, aby to bylo jak praktické, tak i esteticky hezké. Jednotlivé proužky postupně překládejte jeden přes druhý, dokud nebude čokoláda kompletně v těstě.

Určitě se snažte také o určitou estetiku, stejně jako o to, aby nikde nebyly otevřené mezery, což by mohlo způsobit, že čokoláda vyteče.

Máslo a posypka?

Pokud si chcete svůj čokoládový závin ještě vylepšit, což doporučujeme, tak je ta pravá chvíle pro to, že ho začnete důkladně potírat rozšlehaným vajíčkem.

Dále ho můžete také posypat. Hodí se třeba jakékoliv nasekané ořechy, stejně jako se skvěle hodí i mandle a další varianty, které máte rádi.

Na závěr do trouby

Čokoládový závin je připraven a tak ho můžete vložit do trouby. A to na plechu pokrytém pečicím papírem. Doba pečení je 20 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Poté vyndejte a nechte chladnout.

Když závin vystydne, už zbývá jenom poslední krok. Můžete ho nakrájet a také servírovat. Jistě nám dáte za pravdou, že vypadá dokonale. Souhlasíte?

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]