Cuketová roláda s tvarohem, sýrem a bylinkami uhrane naprosto každého. Dělám ji celou sezónu – báječný recept, po kterém nepřiberete ani deka!

Cukety jsou k mání celoročně, proto by měla tato zelenina být pravidelnou součástí zdravého jídelníčku. A není tím myšleno jen smažená v trojobalu na oleji nebo zapečená s masem a sýrem v troubě, ale také ve zdravějších variantách. Cuketa totiž báječně chutná také s tvarohem a bylinkami.

Nesmí samozřejmě chybět česnek, který se s cuketou výborně doplňuje. Zbývá zarolovat a je hotovo! Vyzkoušejte originální cuketovou roládu s bylinkovým tvarohem, nebudete litovat!

Ingredience

Co budete na přípravu jemné cuketové rolády s bylinkovým tvarohem kromě pečicího plechu potřebovat? Připravte si:

  • cuketa – 2 ks
  • sýr – 60 g
  • vejce – 4 ks
  • tvaroh – 250 ml
  • česnek – 1 stroužek
  • zelené nebo provensálské bylinky – dle chuti
  • sůl – dle chuti
  • pepř – dle chuti

Příprava

Kupované, ale i na zahrádce vypěstované cukety dobře omyjte a odkrojte konce.

Připravte si misku, do které nastrouhejte nahrubo jednu cuketu, přidejte rozklepnutá vajíčka a přisypejte na struhadle najemno nastrouhaný sýr. Osolte a opepřete podle chuti a dobře směs promíchejte.

Druhou cuketu nakrájejte na prkénku na tenká kolečka.

Plech vyložte pečicím papírem a potřete do rovné hladiny cuketovým těstem po celé ploše. Na tento cuketový krém vyložte jednotlivě nakrájená kolečka cukety.

Poté dejte péct na 20 minut do předem předehřáté trouby na 190 °C. Těsto by se mělo dostatečně propéct, aby ztuhlo.

Po vyndání z trouby nechte placku zchladnout a odstraňte pečicí papír.

Nyní si nachystejte tvarohovou náplň. Čerstvé bylinky omyjte studenou vodou a osušte za pomocí papírových utěrek, nasekejte najemno. Vysypejte je do misky, přidejte prolisovaný stroužek česneku a balení tvarohu. Zamíchejte, dochuťte solí a pepřem, a ještě jednou směs promíchejte, aby se chutě prolnuly.

Placku položte cuketovými kolečky dolů a vrchní část potřete tvarohem s bylinkami. Zamotejte roládu do ruličky, můžete si pomoci potravinovou folií nebo pečicím papírem. Měl by vzniknout pevný a úhledný váleček.

Položte jej na talíř a dejte chladit do chladničky asi na hodinu, poté servírujte roládu nakrájenou na plátky.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]