Do misky zelí jsem rozklepla 3 vajíčka a získala tak perfektní pochoutku

Zelná omeleta představuje chutnější a šťavnatější variantu klasické vaječné omelety, která je výborná pro start náročného dne. Směs pro přípravu lze obměňovat různými ingrediencemi, přičemž základní zelný a vaječný charakter pokrmu dodává jeho specifickou chuť a konzistenci. Připravte si omeletu dle vlastního vkusu!

Ingredience pro přípravu zelné omelety

Na tento recept budete potřebovat tyto ingredience:

  • hlávkové zelí – 250 g
  • vejce – 3 ks
  • větší cibule – 1 ks
  • kukuřičný škrob – 1 polévková lžíce
  • sýr na strouhání – 70 g
  • máslo (na smažení) – dle potřeby
  • sůl – dle chuti
  • pepř – dle chuti
  • zelená petrželka (nebo jiné oblíbené bylinky) – dle chutí

Postup přípravy zelné omelety

Zelnou omeletu připravíte podle následujícího postupu:

  1. Zelí nakrájejte na nudličky a nasypte do větší mísy.
  2. Oloupejte cibuli, nasekejte ji najemno, přidejte k zelí a obě ingredience důkladně promíchejte.
  3. Přidejte vejce a opět zamíchejte tak, aby vznikla homogenizovaná hmota.
  4. Následně přimíchejte lžíci škrobu.
  5. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte ke směsi.
  6. Poté vše osolte a opepřete a opět zamíchejte.
  7. Preferujete-li čerstvé bylinky, nasekejte je najemno, přidejte ke směsi a opět důkladně zamíchejte.
  8. Takto připravenou omeletovou směs můžete již smažit – na pánvi si nechte rozpustit kousek másla.
  9. Jakmile je dostatečně rozpálená, dejte na pánev dávku směsi a přikryjte ji pokličkou.
  10. Takto smažte na mírném ohni 10-15 minut.
  11. Poté sejměte pokličku, omeletu otočte a smažte ještě dalších 10 minut (dokud nedosáhne zlatavé barvy) – v této fázi již nemusí být přikrytá pokličkou.
  12. Po usmažení omeletu přendejte na talíř a nechte mírně vychladit.

Zelná omeleta je velmi variabilní pokrm, zejména co se týká dalších ingrediencí, které do ní můžete přidat. Chcete-li ji ozvláštnit, můžete do směsi nakrájet šunku či slaninu, nebo přidat další zeleninu, jako je hrášek či paprika. K omeletě tak můžete podávat přílohy v podobě čerstvého salátu, zeleniny, ale i pečeného masa, často se k ní přidává také zakysaná smetana nebo dip z ní připravený s čerstvými bylinkami. Omeletu můžete podávat vcelku nebo nakrájenou na trojúhelníčky, je velmi vhodná také jako pohoštění na večírky či jednoduchý předkrm, který zvládnete rychle i pro nečekanou návštěvu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]