Dokonalá chuťovka k pivu nebo vínu: Batátové lupínky vás nadchnou

Bramborové chipsy neboli česky lupínky mají Češi velmi rádi. Křoupají je třeba k dobrému filmu, nebo jen tak pro chuť k pivu a vínu. Mnohé kupované produkty jsou ovšem až nezdravé nasáté tukem. Připravte si zdravější alternativu z batátů! Pochutnáte si, a ještě doplníte potřebné vitamíny a minerály.

Jaké ingredience budete potřebovat na batátové lupínky?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 1 kilogram batátů
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • sušené oregano dle chuti

Jak postupovat při přípravě batátových lupínků?

Nejprve si pečlivě oloupejte batáty. Pak je omyjte a nakrájejte ostrým nožem na tenčí plátky. Ideální šířka jsou 3 milimetry. Poté batátové plátky rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem, potřete olivovým olejem pomocí mašlovačky, posypte dle chuti solí, mletým pepřem a také sušeným oreganem. Nakonec dejte lupínky péct do trouby na čtvrt hodiny až dvacet minut při 180 stupních Celsia. Zhruba čtvrt hodině batáty otočte a dopékejte deset minut.

Servírování batátových lupínků

Upečené batátové lupínky ihned podávejte buď s dipem ze zakysané smetany a česneku, nebo i s majonézou, kečupem či tatarskou omáčkou. Je to dokonalá chuťovka, která potěší kdejakého mlsouna. Hlavně děti z ní budou nadšené. Přejeme dobrou chuť.

O batátech všeobecně

Sladké brambory neboli batáty mají svůj původ ve Střední Americe, stejně tak jako klasické brambory. Jejich odrůd je na světě nespočet. Dalo by se říct až stovky. Nejobvyklejší jsou v našich končinách batáty s červenou nebo fialovou slupkou. Ovšem natrefit můžete i na ty bílé či žluté. A jaké látky mohou za sladkost batátů? Je to sacharóza, fruktóza a glukóza. Dále plody obsahují vysoké množství vody a také zcela logicky škrob. Sladké brambory jsou mnohem výživnější než ty klasické a obsahují mnoho vitamínů (A, B, C, E) a minerálních látek.

Jaké mají batáty účinky?

Batáty je vhodné zařadit do jídelníčku z mnoha důvodů. Jsou totiž pro lidský organismus velmi blahodárné. Zde je několik jejich účinků:

  • Batáty pomohou kontrolovat hladinu cholesterolu v krvi.
  • Sladké brambory jsou rovněž skvělým zdrojem vitamínu C a antioxidantů, proto posilují prokazatelně i imunitní systém.
  • Díky obsahu vlákniny podporují i správnou činnost trávicího ústrojí.
  • Batáty jsou kromě jiného cenným a zdravým zdrojem energie a udržují přitom hladinu glukózy v krvi stabilní.
  • Hodí se i k redukční dietě, na dlouho zasytí a nejsou kalorické. Zařaďte tedy batáty do svého jídelníčku. Dá se z nich uvařit skvostné jídlo, a to jak teplé, tak i studené. Výborné jsou sladké brambory třeba do salátů.
  • Prospěšné jsou sladké brambory i pro pokožku. Obsahují totiž vitamín E.
  • Dokážou regulovat tlak krve a předcházejí tvorbě krevních sraženin.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]