Na zdraví naší rodiny a přátel nám enormně záleží. Proto se v posledních letech obracíme zpět k základům a přírodě.
Jistě jste někdy zažili situaci, kdy se vám nedaří dochutit polévku či omáčku. Člověk v tu chvíli sáhne po bujónu. Zapomeňte ale na kupované směsi plné chemie. Raději vsaďte na přírodní suroviny a připravte si vlastního domácího dochucovacího pomocníka. Vaše pokrmy získají skvělou chuť a vůni a zůstanou bez zbytečných konzervantů.
Domácí bujónové kostky
Všichni občas sáhneme po dochucovadlech, která usnadní přípravu pokrmů. Bohužel, většina z nich obsahuje umělé přísady, které našemu zdraví příliš neprospívají. Daleko zdravější alternativu představují domácí bujónové kostky plné zeleniny, tudíž chutné, voňavé a zdravé, bez přehnaného množství soli a bez chemických „šmakulád“.
Ingredience:
- Mrkev – 3 ks;
- Pórek (světlá část) – 1 ks;
- Pastinák – 2 ks;
- Kořenová petržel – 2 ks;
- Cibule – 1 ks;
- Česnek – 2 stroužky;
- Tuřín – ½ ks;
- Celer – ½ ks;
- Kurkuma (čerstvý kořen) – 1 ks;
- Petrželová nať – 1 svazek;
- Olej – dle potřeby;
- Sůl – 80 g.
Na tuto lahodnou vánoční paštiku se moje rodina těší celý rok. Dělám ji podle tohoto snadného receptu
Postup přípravy:
- Očistěte a umyjte zeleninu.
- Mrkev, pastinák a petržel nakrájejte na tenké plátky, pórek na silnější půlkolečka.
- Cibuli a česnek nasekejte nadrobno, tuřín a celer pokrájejte na kostky.
- Nakrájené suroviny smíchejte s jemně nasekanou petrželovou natí a nastrouhaným kořenem kurkumy.
- Na pánvi nebo ve woku rozehřejte olej a postupně na něm zeleninu osmahněte.
- Občas zamíchejte, osolte a pod pokličkou vařte, dokud nezměkne.
- Směs přendejte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši.
- Plech vyložte pečicím papírem, směs rovnoměrně rozprostřete a nechte vychladnout.
- Poté ji zamrazte.
- Zmrazený plát rozdělte na kostky, každou zabalte do alobalu a skladujte v mrazničce.
- Tip na servírování:
Domácí bujonové kostky použijte jako základ polévek, omáček nebo k dochucení příloh. Mražené vydrží až několik týdnů a poskytnou vašim pokrmům přirozenou a bohatou chuť.
Napište komentář