Bujonové kostky už zásadně nekupuji. Oproti tomuto domácímu receptu chutnají ty z obchodu jako podrážka

Domácí bujón krájení plátu na kostky

Na zdraví naší rodiny a přátel nám enormně záleží. Proto se v posledních letech obracíme zpět k základům a přírodě. 

Jistě jste někdy zažili situaci, kdy se vám nedaří dochutit polévku či omáčku. Člověk v tu chvíli sáhne po bujónu. Zapomeňte ale na kupované směsi plné chemie. Raději vsaďte na přírodní suroviny a připravte si vlastního domácího dochucovacího pomocníka. Vaše pokrmy získají skvělou chuť a vůni a zůstanou bez zbytečných konzervantů.

Domácí bujónové kostky

Všichni občas sáhneme po dochucovadlech, která usnadní přípravu pokrmů. Bohužel, většina z nich obsahuje umělé přísady, které našemu zdraví příliš neprospívají. Daleko zdravější alternativu představují domácí bujónové kostky plné zeleniny, tudíž chutné, voňavé a zdravé, bez přehnaného množství soli a bez chemických „šmakulád“.

Ingredience:

  • Mrkev – 3 ks;
  • Pórek (světlá část) – 1 ks;
  • Pastinák – 2 ks;
  • Kořenová petržel – 2 ks;
  • Cibule – 1 ks;
  • Česnek – 2 stroužky;
  • Tuřín – ½ ks;
  • Celer – ½ ks;
  • Kurkuma (čerstvý kořen) – 1 ks;
  • Petrželová nať – 1 svazek;
  • Olej – dle potřeby;
  • Sůl – 80 g.
Vánoční paštika hotová na prkénku

Na tuto lahodnou vánoční paštiku se moje rodina těší celý rok. Dělám ji podle tohoto snadného receptu

Domácí bujón mixování zelené hmoty v procesoru

Postup přípravy:

  • Očistěte a umyjte zeleninu.
  • Mrkev, pastinák a petržel nakrájejte na tenké plátky, pórek na silnější půlkolečka.
  • Cibuli a česnek nasekejte nadrobno, tuřín a celer pokrájejte na kostky.
  • Nakrájené suroviny smíchejte s jemně nasekanou petrželovou natí a nastrouhaným kořenem kurkumy.
  • Na pánvi nebo ve woku rozehřejte olej a postupně na něm zeleninu osmahněte.
  • Občas zamíchejte, osolte a pod pokličkou vařte, dokud nezměkne.
  • Směs přendejte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši.
  • Plech vyložte pečicím papírem, směs rovnoměrně rozprostřete a nechte vychladnout.
  • Poté ji zamrazte.

Domácí bujón kostky zabalené v alobalu

  • Zmrazený plát rozdělte na kostky, každou zabalte do alobalu a skladujte v mrazničce.
  • Tip na servírování:
    Domácí bujonové kostky použijte jako základ polévek, omáček nebo k dochucení příloh. Mražené vydrží až několik týdnů a poskytnou vašim pokrmům přirozenou a bohatou chuť.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*