Domácí droždí připravíte snadno ze 3 běžných ingrediencí

Trápí vás, že v obchodech nemají kvasnice? Není třeba zoufat. Připravte si domácí droždí, které zvládnete snadno a rychle. Pokud chcete péct, a je jedno zda pečivo, nebo něco sladkého, buďte si jisti, že vás nedostatek droždí v obchodech rozhodně nezaskočí. Naopak.

Co budete potřebovat?

Když se ocitnete v obchodě, kde nemají droždí, nezoufejte. Místo toho zamiřte k jiným regálům, kde si koupíte tři ingredience na domácí droždí. Jde o suroviny tak běžné, že se jenom tak nevyprodají. Konkrétně budete potřebovat toto:

  • 100 ml piva
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžíci mouky

U piva doporučujeme sáhnout po variantách, jako jsou piva kvasnicová a nepasterizovaná. Jde o takzvaná piva živá, se kterými bude výsledek o poznání kvalitnější, než v případě různých europiv.

Jak na to? Stačí promíchat

Když máte vše připraveno, můžete se pustit do práce. Jako první nalijte do mísy 100 ml piva, které má pokojovou teplotu. A co se zbytkem? To nejjednodušší – dejte ho na chvíli do lednice a potom si ho vypijte. K tomu v míse přidejte zbývající dvě ingredience. Na přípravu kvasnic je však potřeba pivo pokojové teploty, nebo klidně i teplejší, aby jednotlivé látky mohly pracovat tak, jak mají.

Potom váš základ na domácí droždí opatrně promíchejte ve specifickou směs. Takto následně přikryjte mísu utěrkou a nechte ji na kuchyňské lince, při pokojové teplotě přes noc. Druhý den ráno je vaše domácí droždí připraveno. V souvislosti s tím upozorňujeme, že byste nádobu neměli klasicky zavírat víčkem, jelikož by to mohlo způsobit velkou pohromu.

Jak na použití droždí?

Velmi jednoduše. To, co vám z piva, mouky a cukru vzniklo, to můžete použít tak, jak jste zvyklí. Daná směs ze zmíněných ingrediencí dokáže zastoupit klasickou padesáti gramovou kostku čerstvého droždí. Pokud byste potřebovali více, nebo byste naopak potřebovali méně, můžete tomu přizpůsobit množství základních ingrediencí na své domácí kvasnice.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]