Domácí klobása, která překvapí chutí i svou jednoduchostí

To, co se prodává v obchodech, se nikdy nevyrovná tomu, co můžeme označit jako skutečná domácí klobása. My vás je naučíme. Každý bude stoprocentně překvapený z toho, jak jednoduché to může být. A výsledek? Chuť, která bude naprosto dokonalá. A co více, zcela bez chemie nebo bez různých éček.

Připravte si ingredience

Domácí klobása by se měla skládat z kvalitních ingrediencí, jelikož jedině tak bude mít takovou chuť, kterou od ní očekáváte. Aby se povedla, nachystejte si toto:

  • 3 kg vepřového masa
  • 1,5 kg hovězího masa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci sušeného tymiánu
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 lžičku kajenského pepře
  • 1 lžičku pepře
  • Vepřová střeva

Připravte si střívka

Jako první si připravte střívka. Měla by se nejprve nechat odmočit, potom by se měla rozmotat a na závěr by se měla také propláchnout, aby byla dokonale čistá. Pokud máte hotovo, dejte je stranou, do trochy ledové vody.

Připravte masový základ

Nyní už můžete jít na to hlavní. A to na maso. To namelte částečně najemno a částečně na větší kousky. Díky tomu bude mít domácí klobása správný tvar a bude v ní i přiznané maso. Potom přidejte koření a vše důkladně promíchejte. Následně přidejte i ledovou vodu, aby vznikla hmota potřebné konzistence.

Jdeme na plnění

Použijte speciální nástavec na mlýnek, na který navlékněte střevo a potom můžete začít s plněním klobás. Směs dávejte do mlýnku a z něho bude vycházet přímo skrz plničku do vašich střívek. Udělejte jednu dlouhou, kterou potom rozdělíte na menší.

Dejte si pozor na to, jak je klobása naplněna. Pokud až příliš, může prasknout. Pokud naopak málo, tak nebude mít svůj správný tvar. Jistě brzy přijdete na to, co by mělo být optimální stav.

Už jenom tepelná úprava

Když jsou domácí klobásy připraveny, je třeba pustit se do tepelné úpravy. Pamatujte na to, že optimální teplota by se měla pohybovat kolem osmdesáti stupňů.

Tepelná úprava může probíhat různě. Klobásy je možné například uvařit klasicky ve vodě, stejně jako je možnost je také péct v troubě. Kdo má udírnu, ten by měl rozhodně zkusit i možnost jejich přípravy v udírně.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]