Domácí listové těsto

Pro mnoho žen je příprava listového těsta dlouhá a náročná, proto si ho raději koupí hotové v obchodě. Může to ale nakonec trvat pouhých deset minut, a to stojí za tu práci. Nevěříte? Podívejte se na jednoduchý recept, díky kterému už kupované listové těsto nebude mít ve vaší kuchyni místo.

Listové těsto je vyrobené jen z několika surovin

Budete připravovat pouze:

  • 200 g margarínu
  • 1 vejce
  • 100 ml zakysané smetany
  • 350 g mouky
  • Špetku soli

Nejdříve si připravte mletou mouku s margarínem a jemně je spolu spojte. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, kterou můžete nahradit kefírem. Hněťte těsto, dokud není elastické a měkké.

Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu více zakysané smetany a pokud se vám naopak lepí na ruce, přidejte mouku. Těsto dejte do ledničky.

Těsto je připravené a už jen zbývá z něj udělat to pravé listové. Stačí jen vyválet hotové těsto a nakrájet ho na trojúhelníky. V misce zvlášť rozšlehejte protein a přidejte cukr do jiné nádoby. Ponořte trojúhelníky do bílkoviny a poté do cukru. Položte je na plech a do zlatova upečte.

Těsto můžete použít na koláče nebo sušenky

Také kousky listového těsto jsou rychle vyprodány, proto jsou neuvěřitelně chutné. Přidat můžete citronovou nebo karamelovou kůru a z těsta si upéct, co vás napadne – koláče, sušenky nebo slané svačinky.

Všechno je jen o vaší fantazii. Z listového si můžete připravit desítky skvělých receptů, které najdete nejen na internetu, ale také v klasických papírových kuchařkách. Můžete tak připravit chutné občerstvení na rodinnou oslavu nebo listovým kouskem podarovat příbuzné.

V České republice se z listového těsta nejčastěji připravuje štrúdl, který je připravený nejen z tohoto těsta, ale jen plněný jablky, skořicí, oříšky nebo hrozinkami. Tento dezert miluje snad každý a díky receptu na listové těsto si ho můžete doma udělat ještě lepší.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]