Domácí párky zvládnete snadno. A z kuřecího masa

Klobásy zná každý. Ale co domácí párky z kuřecího masa? Ano, i ty si lze doma připravit svépomocí, snadno a rychle. Stačí pár ingrediencí a tento správný postup. Výsledkem bude lahůdka, která je plná masa, ve které nejsou éčka ani chemie a která vás zaujme svou chutí. A co více, příprava je překvapivě jednoduchá.

Co budete na domácí párky potřebovat?

Také vás ty z obchodu zklamaly a chcete zkusit domácí párky z kuřecího, které zaujmou jak svou kvalitou, tak i svou chutí? Pokud ano, toto jsou ingredience, bez kterých se neobejdete:

  • 450 g kuřecích prsou
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička hořčice
  • 3 lžičky červené papriky
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti

Nachystejte maso

Na domácí kuřecí párky si nejprve nachystejte maso. To omyjte, osušte, potom očistěte od tuku a nakrájejte ho na menší kousku. Potom ho dejte marinovat. Ne v koření, ale v mléce, do kterého ho naložíte asi na 30 minut.

Maso namelte a ochuťte

Když uplyne doba, kdy je kuřecí maso na domácí párky naloženo v mléce, ho můžete vyndat a nechat ho namlít. Nejlépe najemno.

Když je maso umleté, přichází také chvíle na jeho dochucení. K tomu vám poslouží všechny předepsané ingredience, které ke směsi mletého maso postupně přidáváte.

Směs na domácí párky je třeba opravdu důkladně promíchat, a to jak proto, aby se vytvořila správná konzistence, tak o proto, aby párky měly v každém soustu správnou a také dobrou chuť.

Jak vytvořit párek?

Možnosti jsou dvě. První je klasická, která je spojena s tím, že si koupíte vepřová střeva a ta následně naplníte, podobně jako je tomu v případě klobás.

Nebo se dá improvizovat a to použijete to, co doma máte. V tomto případě je to potravinová folie, do které rozprostřete dostatečné množství masové směsi a folii důkladně zabalíte do tvaru párků.

Už jenom tepelná úprava

Domácí kuřecí párky je nutné také tepelně upravit. Pokud jsou ve folii, tak doporučujeme jejich vaření a následné dušení. Poté je možné dát je i na pánev nebo do trouby. Pokud jsou ve střívku, tak se dají opékat nebo péct rovnou.

Po ochutnání zjistíte, že se ty kupované této domácí variantě rozhodně nemohou rovnat a že právě ta patří mezi nejlepší. Svůj recept můžete samozřejmě v budoucnu i zajímavě vylepšovat dalšími ingrediencemi, podle vaší chuti.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]