Domácí rohlík si upečete snadno, jenom z několika ingrediencí

Až vyzkoušíte tento recept, přesvědčíte se o tom, že upéct si domácí rohlík rozhodně není nic složitého. Zvládne to každý. A to jak pokud jde o samotný postup, tak pokud jde také o jednotlivé ingredience. Když se vám nechce do obchodu, nebo si chcete na pečivu konečně pochutnat, není nic lepšího.

Co budete na domácí rohlík potřebovat?

Jak jsme zmínili, postup přípravy je maximálně jednoduchý a zvládne ho každý. A to, i pokud jde o seznam ingrediencí, které je třeba si opatřit. Konkrétně jde o toto:

  • 350 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 250 g másla
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžíce mléka

Jako první nachystejte kvásek

Aby se vám domácí rohlík povedl, musíte si připravit kvásek. A to z vlažného mléka, cukru a také z droždí. Tuto směs dejte na půl hodiny na teplé místo, díky čemuž kvásek vzejde. Ten se potom stane základem pro těsto.

Nachystejte těsto

Když je kvásek hotový, postupně do něho přidáváte jednotlivé ingredience a zpracováváte těsto. To je třeba opravdu důkladně, delší domu hníst, aby mělo dokonalou konzistenci. Potom z něho uděláte bochánek, dáte ho opět na teplé místo a necháte ho hodinu kynout. Dokud z bochánku nebude dvojnásobný.

Připravte domácí rohlík

Nakynuté těsto následně dejte na vál, rozdělte na 4 kousky a každou z nich důkladně vyválejte do kulatého tvaru. Potom tento tvar nařežte na jednotlivé trojúhelníky, jako byste krájeli pizzu. To je základ pro vaše rohlíky. Ty vytvoříte tak, že daný tvar jenom jednoduše srolujete a poté rohlík doladíte do výsledné podoby.

Upečte v troubě

Takto tvořte z těsta jeden rohlík za druhým. Ty potom dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Když jsou rohlíky na svém místě, zapněte troubu a předehřejte ji na teplotu 200 stupňů. Potom plech s rohlíky do trouby vložte a pečte je po dobu asi 15 – 20 minut. Po této době vyndejte, nechte chladnout a následně můžete ochutnat. Takto dobrý máslový rohlík jste ještě nejedli, to vám garantujeme.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]