Domácí šlehačka plnohodnotně nahradí tu kupovanou. Připravíte ji během chviličky

Domácí šlehačka vám přijde vhod vskutku kdykoliv. Můžete ji použít například na plnění piškotových zákusků či narozeninových dortů. Ovšem hodit se bude třeba i do palačinek, na lívanečky nebo k nepečenému dezertu.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu domácí šlehačky?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 200 mililitrů plnotučného mléka
  • 200 gramů kvalitního másla
  • moučkový cukr dle chuti

Jak postupovat při přípravě domácí šlehačky?

Nejprve si k ruce vezměte menší hrnec a do něj vlijte plnotučné mléko. V další fázi vložte do mléka nakrájené máslo a vše zahřívejte na mírnějším plamenu, dokud se směs nepropojí. Tekutinu byste neměli rozhodně vařit.

Dokončování domácí šlehačky a její chlazení v lednici

Až bude směs mléka a másla homogenní, odstavte ji z plotny a přelijte do kuchyňského robota. Zde ji mixujte zhruba deset minut, než vznikne hustá bělavá hmota. Domácí šlehačku pak vložte do lednice ideálně přes noc, aby se vychladila a ztuhla. Následující den ji vyjměte a vyšlehejte ručním mixérem. Nakonec ještě oslaďte moučkovým cukrem a máte hotovo.

Různé variace domácí šlehačky

Pokud si budete chtít svou domácí šlehačku ochutit, naskýtá se vám hned několik možností. Milovníci čokolády mohou například do krému zakomponovat kvalitní kakaový prášek. Skvělá ovšem bude domácí smetana i se strouhaným kokosem anebo jemně mletými vlašskými a lískovými oříšky. Je tedy jen na vaší fantazii a chutích, jak si krém doladíte.

Skladování a spotřeba domácí šlehačky

Stejně jako kupovanou šlehačku, i tu domácí musíte skladovat přirozeně v lednici. Také je vhodné ji co nejdříve spotřebovat. Její trvanlivost je totiž omezená. V chladu vám vydrží v čerstvém stavu dejme tomu dva, maximálně tři dny. Proto neotálejte a připravte si co nejdříve lahodný moučník, při jehož zdobení ji budete moci použít.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]