Drobenkový koláč se smetanovým krémem oslní i toho největšího mlsouna

Křehký drobenkový koláč se smetanovou náplní se hodí nejen na sváteční tabuli, ale také k nedělní kávové siestě. Ocení ho jak ti nejmenší, tak i dospělí. Pochutnat si na něm můžete ostatně i ke snídani či svačince. Je to jen na vás.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu drobenkového koláče?

Na těsto si obstarejte tyto suroviny:

  • 2 vaječné žloutky
  • 80 gramů másla
  • 70 gramů moučkového cukru
  • 1 bio citron
  • 200 gramů hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Na náplň potřebujete:

  • 2 vaječné bílky
  • 80 gramů moučkového cukru
  • 400 gramů tučné zakysané smetany (nebo hustého jogurtu)
  • 3 lžíce hladké mouky

Jak postupovat při přípravě drobenkového koláče?

V míse si rozmíchejte vaječné žloutky s moučkovým cukrem do pěny. Poté přidejte rozpuštěné a zchladlé máslo, kůru s bio citronu, prosátou hladkou mouku, kypřící prášek a vypracujte homogenní vláčné těsto polotuhé konzistence. To rozdělte na dvě stejně objemné části a dejte na půl hodiny v sáčku do mrazáku.

Příprava náplně, kompletace koláče a jeho pečení

V další fázi si připravte náplň. Vyšlehejte si do tuha bílky a následně k nim přidejte zakysanou smetanu, moučkový cukr a hladkou mouku. Nyní si vyjměte z mrazáku první část těsta a nastrouhejte na plech s pečícím papírem nahrubo po celé ploše. Na těsto pak navrstvěte smetanový krém s bílky a zastrouhejte druhým těstem. Koláč dejte péct do trouby na cca 35 minut a pečte při teplotě 180 °C.

Servírování drobenkového koláče

Upečený drobenkový koláč se smetanovou náplní vyjměte z trouby, posypte moučkovým cukrem a podávejte pokrájený na menší porce až po zchladnutí. K tomuto jemnému dezertu se hodí například šálek kvalitní kávy, horká čokoláda nebo kakao. Doplnit však můžete křehký moučník i o čerstvé či konzervované ovoce typu jahody, třešně, borůvky, maliny, broskve a meruňky. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]