Dva recepty z brambor, co vše se z nich dá uvařit

Recepty z brambor mají v naší zemi velkou tradici a oblibu. Jsou jednoduché, dokážou zasytit a vyjdou na pár korun. Proto se hned na dva takové recepty společně podíváme. Ukážou vám, jak se dá z něčeho úplně obyčejného připravit jídlo, které je neobyčejné.

Netradiční bramborák

Mezi naše recepty z brambor bude patřit i tento netradiční bramborák. Klasice se podobá spíše názvem, jinak má řadu odlišností. Podívejme se společně, jak na něj. Potřeba bude:

  • 200 g brambor
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 lžíce zakysané smetany

Příprava se začíná tím, že brambory oloupete, překrojíte na polovinu a dáte je do ledové vody. Necháte je v ní asi 15 minut, aby pustily přebytečný škrob. Potom je můžete vyjmout, osušit a začít je strouhat do mísy. Dále k bramborám přidáte také nastrouhanou nebo najemno nasekanou cibuli. Vše dokončíte vajíčkem a zakysanou smetanou.

To co je v míse postupně míchejte, dokud vám nevznikne těsto požadované konzistence. Poté do něho přidejte nakrájenou jarní cibulku, následně rozehřejte pánev a svůj netradiční bramborák smažte z obou stran. Věříme, že tato verze se mezi vaše oblíbené recepty z brambor zaručeně zadaří.

Bramborová lůžka s vajíčkem

Pokud hledáte originálnější recepty z brambor, tak tento bude zaručeně tím pravým. Aby se vše povedlo, budete i tady potřebovat několik nezbytných ingrediencí. A to těchto:

  • 650 g brambor
  • 5 g petrželky
  • 20 g papriky
  • 30 g sýru
  • 50 g mozzarelly
  • 5 žloutků
  • Sůl a pepř

I u tohoto receptu je základem příprava těsta. Jako první přicházejí na řadu brambory, které se oloupou a potom se najemno nastrouhají do mísy. Sem se poté přidají další ingredience, jako je nasekaná petržel, paprik, ale i nastrouhané sýry. Jediné co se nepřidává, jsou žloutky.

Potom můžete vzniklé těsto důkladně zamíchat a dělat z nich takzvaná lůžka, jak vidíte na obrázku. Do každého z nich by měl patřit také důlek, který je určený k tomu, že se do něho vloží syrový vaječný žloutek. Potom už bramborové placky vložíte na plech s pečícím papírem a potom do trouby rozehřáté na 180 stupňů, ve které své jídlo pečete po dobu asi 15 minut.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]