Jahodový koláč podle receptu babičky Marušky: Dlouhé roky jsem nemohla přijít na tajnou ingredienci

Jahodový koláč jistě patří mezi oblíbené druhy dezertů. S pomocí tohoto receptu jej vytvoříte tak lahodný, že na něj budou všichni velmi dlouho vzpomínat.

Spousta lidí občas tápe v tom, jaký dezert upéct, aby své blízké překvapil. Nakonec se pak tito lidé rozhodnou pro osvědčenou klasiku nebo koupí nějaký koláč v cukrárně. Přitom s pomocí pár ingrediencí a trochy času se dá vymyslet naprosto skvělý jahodový koláč. Díky tomuto receptu vám zabere jen chvíli a všichni si na něm určitě pochutnají.

Co budete potřebovat

  • 190 g mouky
  • 140 g cukru
  • 2 špetky soli
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 70 g másla
  • 270 g zakysané smetany
  • 400 g jahod
  • 1 vejce

příprava jahodového koláče

Nejdříve připravte těsto

Vezměte si dostatečně velikou misku, do které dejte 170 gramů mouky, špetku soli, prášek do pečiva a 20 gramů cukru. Do této směsi přidejte ještě studené máslo a pomocí rukou vše promíchejte. Postupně by vám měla vznikat jakási krémová strouhanka. Následně přidejte 70 ml zakysané smetany, vše důkladně promíchejte a poté dejte do lednice na 30 minut uležet.

jahody ve smetaně

Nachystejte si náplň

Mezitím, co máte těsto v lednici, si můžete připravit náplň. V misce smíchejte zbytek cukru, mouky, špetku soli a zbytek zakysané smetany. Vejce si rozklepněte do menší misky a pomocí vidličky jej rozkvrdlejte. Poté vejce přidejte k ostatním ingrediencím a vše společně velmi důkladně promíchejte, ať se všechny chutě spojí.

jahodový koláč

Nakonec připravte jahody

Jahody si nakrájejte na čtvrtky. Vezměte si zapékací místu a nalijte do něj studené těsto, které jste měli v ledničce a vytvarujte kraje koláče asi 4 cm vysoké. Koláč následně vyskládejte jahodami a nakonec vše zalijte směsí se zakysanou smetanou. Rozehřejte i troubu na 190 °C a koláč do ní dejte péct přibližně na 50 minut. Na posledních 15 minut koláč přikryjte alobalem, aby se vám okraje nespálily.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*