Nejjemnější a nejchutnější letní koláč: Babička řekla tajný rodinný recept

dort borůvky krém

Pečení je kuchařskou disciplínou, které se mnoho z žen obává. U cukrařiny je zapotřebí dodržovat přesné postupy. Máme pro vás ale tip, díky kterému dokáže upéct každý.

Na internetu najdeme spousty fotek lahodně vypadajících dortů, které přímo lákají k nakousnutí. Některé z nich jsou doslova uměleckými díly, málokdo by si tedy troufl je upéci v pohodlí domova. I na dorty se dá, ale vyzrál, existuje jednoduchý trik, díky kterému si připravíte lahodný dort. Nejen vaše návštěva, ale ani vaše vlastní babička nebude věřit svým chuťovým buňkám.

Suroviny potřebné pro přípravu jemného dortu

  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 50 g moučkového cukru
  • 80 ml másla
  • 280 g mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 500 g borůvek
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 115 g cukru
  • 100 ml vody
  • 500 g řeckého jogurtu
  • čajová lžička vanilky

dort borůvky zdobení

Postup, se kterým si poradí i začátečník

Výhodou tohoto dortu je i skutečnost, že si s jeho přípravou poradí i naprostý začátečník. Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme se špetkou soli, moučkovým cukrem a máslem. Celou směs důkladně promícháme. Následně do směsi přidáme mouku prosetou přes síto a prášek do pečiva. Postupným hnětením nám vznikne nelepivé a elastické těsto.

dort borůvky krém jídlo

Třetina sem, třetina tam

Z celkového množství těsta si oddělíme zhruba jednu jeho třetinu. Zbytek umístíme na kulatý plech s pečícím papírem. V hrnci si smícháme borůvky, cukr a kukuřičný škrob. Tuto směs necháme prohřát, postupně do ní doléváme vodu a vaříme do zhoustnutí. Jakmile má směs konzistenci marmelády, umístíme ji na připravený plech s těstem. Zbylé těsto umístíme do mrazáku.

dort upečený borůvky

Žádný dort se neobejde bez lahodného krému

Poslední vrstvou, kterou budeme na dortu potřebovat, je krém. Na jeho přípravu si v misce smícháme jogurt, kukuřičný škrob a vanilku. Z bílků, které nám zůstaly hned na začátku receptu, si ušleháme hladký sníh, do kterého postupně vmícháme cukr a špetku soli. Obě směsi opatrně smícháme a následně umístíme na připravený dort. Na vrstvu krému ještě nastrouháme zmrzlou část těsta. Takto připravený dort pečeme v troubě po dobu 45 minut na 180 stupňů.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*