Osvěžující krémový dort s čerstvým a šťavnatým ovocem. V sezóně ho jíme raději než zmrzlinu

Pro ženy, které milují pečení, bude tento dort to pravé. Nejen, že jeho příprava není nijak zvlášť těžká, ale výsledek je velmi chutný.

Tento ořechový dort je velmi oblíbený zejména v Norsku. Připravuje se tam k nejrůznějším příležitostem – na svatby, výročí i na křtiny. Krém do tohoto dortu může být vlastně jakýkoliv, pudinkový i šlehačkový. V každém případě bude výsledek opravdu skvělý. Zvláštností tohoto dortu je, že se korpus peče společně s bílkovou vrstvou posypanou mandlemi. No, vyzkoušejte ho sami.

Co budete potřebovat

  • 150 g pšeničné mouky
  • 100 g změklého másla
  • 60 ml mléka
  • 4 vejce
  • 300 g cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g mandlí
  • špetku soli a kyseliny citronové
  • 300 – 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • sklenice ovoce

Příprava dortu

Nejprve si oddělte bílky od žloutků. Poté do mouky nasypte prášek do pečiva a špetku soli. Měkké máslo s cukrem ušlehejte do nadýchané pěny. Do této hmoty přidávejte postupně všechny žloutky. Zalijte mlékem a opět prošlehejte. Přidejte mouku s práškem do pečiva a ušlehejte úplně do hladka. Plech si vyložte pečicím papírem a vylijte do něj těsto.

Poté si ušlehejte bílky se solí do nadýchané pěny a přidejte 200 gramů cukru a kyselinu citronovou. Vše vyšlehejte do tuhého sněhu. Tento sníh potom rozetřete na těsto. Mandle si rozmixujte a poté je rozprostřete po celé ploše sněhu. Předehřejte si troubu na 200 stupňů a pečte přibližně 50 minut. Po 25 minutách snižte teplotu na 170 stupňů.

A je skoro hotovo

Hotový dort nechte vychladnout a zarovnejte okraje. Rozpulte ho na dvě stejné části. Nyní si ušlehejte smetanu s vanilkovým a moučkovým cukrem. Celý dort poté potřete tímto krémem ze smetany. Tento dort můžete posypat třeba ořechy, ale nejlepší bude, když na něj naskládáte jakékoliv ovoce máte rádi, skvělé jsou například jahody. Přejeme vám dobrou chuť!