Plánujete velkou oslavu a nevíte, co za dezert? Vyzkoušejte tento jednoduchý dort

Snad úplně každý miluje oslavy a především jídlo a dorty, co na nich jsou. Jenže připravit takovou oslavu není vůbec jednoduché.

Jestli chystáte nějakou velkou oslavu a nenapadá vás, jaký dort upéct, je tento recept přesně pro vás. Tento dort se třešněmi a jemným krémem ze zakysané smetany je vážně hodně jednoduchý na přípravu a hlavně je opravdu obrovský. Budete sice muset dělat dva korpusy, ale zaručujeme vám, že tak dobrý dort jste dlouho nejedli. A určitě si pochutnají i hosté na vaší oslavě.

Na první korpus budete potřebovat

  • 800 g třešní
  • 1 vejce
  • 300 – 350 g mouky
  • lžičku prášku do pečiva
  • 90 g cukru
  • 200 ml oleje
  • špetku soli
Fotografie: Pixabay

Na druhý korpus je toho méně

  • 5 vajec
  • 180 g cukru
  • 130 g mouky
  • lžičku prášku do pečiva

A nakonec krém

  • zakysanou smetanu
  • 250 g moučkového cukru
  • ztužovač smetany
Fotografie: Pexels

Postup vaření

Nejprve si vezměte malou formu o rozměrech 30×20 cm. Třešně mohou být jak čerstvé, tak mražené, na tom nezáleží. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a nastrouhaným máslem, přidejte vejce a cukr. Ze směsi si udělejte vláčné těsto, je dost možné, že budete potřebovat ještě trošku mouky. Ale nepřehánějte to s ní, ať těsto není moc husté. Nalijte ho do formy.

Fotografie: Pexels

Nyní vyšlehejte vejce se solí do nadýchané pěny. Přidejte cukr a znova ušlehejte. Tuto směs nalijte k těstu a na něj rozložte třešně. Pečte přibližně 25 minut na 180 stupňů.

Druhý korpus a krém

Smíchejte vejce se špetkou soli, prošlehejte, přidejte cukr, znova promíchejte a přidejte mouku s práškem do pečiva. Nalijte do formy a pečte opět 25 minut na 180 stupňů. Zakysanou smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a pokud se vám krém bude zdát příliš tekutý, přidejte ztužovač smetany.

Korpusy vyndejte z trouby a odřízněte okraje a různé nepravidelnosti. Oba potřete krémem, dejte je na sebe a boky dortu potřete tukem. Vršek můžete posypat třeba kakaem nebo čímkoli, co vás napadne. Dort dejte aspoň přes noc do ledničky. Přejeme vám dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]