Tento lahodný dort Karpatka jsem letos odkoukala od mé tety cukrářky. Pro manžela už ho musím dělat pořád

dort Karpatka

Oblíbený dort pochází z Polska a vyrábí se z odpalovaného těsta. Chutí nejvíce připomíná oblíbený větrník. Jeho příprava však není vůbec složitá a zvládne ho i začátečník.

Tento dort si v Polsku získal velkou oblibu. Karpatka se mu říká proto, že těsto na plechu vytvoří nesouměrnou strukturu připomínající horský reliéf. V originální variantě se vyrábí ze světlého těsta. V tomto receptu můžete vyzkoušet jeho tmavou variantu. Tmavé těsto prokládané světlým krémem vypadá na řezu velmi efektně. Dort můžete připravit nejen ke svátečním příležitostem, ale díky jednoduché přípravě, jej můžete udělat i jen tak k nedělní kávě.

Ingredience na dortový korpus

  • 200 ml vody
  • 5 ks vajec
  • 120 g mouky
  • 80 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce kakaa

Ingredience na krém

  • 500 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 160 g másla
  • 2 ks vejce
  • 8g vanilkového cukru

Postup přípravy karpatského dortu

Nejprve si připravte těsto na dort. Vezměte nerezový kastrůlek nebo nějaký se silným dnem, o kterém víte, že se nepřipaluje. Nalijte do něj vodu a přiveďte k varu. Poté do ní vložte máslo, sůl a za stálého míchání přisypávejte prosátou mouku. Míchejte, aby se těsto nezačalo připalovat a počkejte, až se všechno propojí a vznikne homogenní hmota. Poté kastrůlek sundejte z ohně a nechte mírně vychladnout.

čokoládový dort

Bez tohoto mňamózního čokoládového dortu už se žádná naše oslava neobejde. Tento recept si uložte, než zmizí

postup přípravy dortu Karpatka

Poté do těsta rozklepněte vejce (těsto nesmí být horké) a mixérem jej do hmoty dobře zapracujte. Pokud přidáte prášek do pečiva, bude těsto nadýchanější a po upečení je musíte krájet podélně. V této variantě se přidá jen kakao. Plát upečeného těsta zůstane tenčí a bude se krájet napříč. 2 plechy si vyložte pečícím papírem a potřete je tenkou vrstvou těsta. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C po dobu 10 minut.

Příprava vanilkového krému

Krém připravíte tak, že si v kastrůlku rozmícháte vejce, cukr, vanilkový cukr a škrob. Vše důkladně rozšlehejte metličkou, aby v krému nebyly hrudky. Kastrůlek dejte na sporák ohřívat a tenkým pramínkem do směsi přimíchávejte mléko. Na středním ohni stále promíchávejte, dokud krém nezhoustne. Hotový krém přendejte do misky, přikryjte ho potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout. Jakmile krém vychladne vmíchejte do něj ještě máslo.

krájení dortu

Nyní už je jen potřeba dort sestavit. Každý plát upečeného těsto rozkrojte na čtyři stejné části. Celkem jich tedy budete mít osm. Každý kus těsta namažte vanilkovým krémem a vrstvěte je postupně na sebe. Boky dortu krémem také natřete a pro pěkný vzhled ozdobte mletými ořechy. A je hotovo. Dort vypadá na řezu velmi efektně a ještě lépe chutná. Uvidíte, že ho budete muset dělat už pořád.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*