Úžasně jednoduchá metoda proměnila pokoj v rozkvetlou zahradu. Klíčem k úspěchu jsou prosté bramborové klíčky

Fotografie: Depositphotos

Pokud brambory skladujeme v nesprávné teplotě, nakonec začnou klíčit. A jestliže brambory neklíčíme speciálně pro budoucí výsadbu, musíme se klíčků zbavit. Dají se však skvěle využít.

Bramborové klíčky se z brambor odstraňují, aby z plodů nevysály veškerou šťávu a postupně je neproměnily v mumii. Přesně to obvykle děláme – klíčky z brambor nemilosrdně oškubeme a pak je vyhodíme do koše nebo na kompost. V každém případě skončí bez jakéhokoliv využití. Pokud však máte doma pokojové rostliny nebo pěstujete sazenice, nespěchejte s likvidací bramborových výhonků, ale použijte je jako účinné hnojivo.

Proč klíčky nevyhazovat

Bramborové klíčky jsou vynikajícími biostimulátory – skutečnou pokladnicí užitečných látek, včetně hormonů, které zajišťují dobrý růst a vývoj rostlin. Například cytokininy, jež podporují dělení buněk, brassinolidy, které podporují správné fungování imunitního systému, či gibereliny, jež jsou zodpovědné za rychlé klíčení semen a prodloužené kvetení.

Fotografie: Depositphotos

Výroba „bramborového hnojiva“

Pro přípravu tohoto hnojiva budete potřebovat 300 g dobře omytých bramborových výhonků, které zalijete dvěma litry vody, nejlépe převařené. Klíčky nechejte namočené na teplém místě minimálně po dobu sedmi hodin, ideálně však přes noc. Poté roztok přeceďte, abyste se zbavili pevných částí, a získáte zakalenou a mírně olejovitou tekutinu.

Vzniklé hnojivo lze použít k namáčení semen v neředěném stavu. Pro vrchní zálivku nebo listový postřik by se měl ředit vodou v poměru 1 : 6. Nehnojte častěji než jednou za 10 dní. Výsledný roztok lze po určitou dobu skladovat v chladničce, ale nejlepší je použít čerstvě připravený, pokud je to možné.

Fotografie: Freepik

Voda z uvařených brambor

Dalším ekologickým tipem, který jde ruku v ruce s brambory a květinami, je tzv. bramborová voda, tedy voda, jež vám vznikne při vaření brambor. Většina z nás totiž scedí brambory a vodu vylije do dřezu. To je ovšem velké plýtvání a chyba. Voda z vařených brambor totiž rovněž slouží jako perfektní zálivka a potrava pro naše pokojové rostliny, zejména pak orchideje. Toto hnojivo používejte každých 10 až 15 dní a pamatujte, že orchidejím stačí zhruba 2 polévkové lžíce. Takže příště již nikdy nevylévat!

Zdroj: GardeningKnowHow