Univerzální hnojiva na rajčata, která letos zvýší jejich úrodu. Připravit je lze z běžně dostupných surovin

Fotografie: Freepik

Každý zahrádkář touží po tom, vypěstovat hojnou úrodu domácí zeleniny. Čeští pěstitelé se pak nejčastěji soustředí na rajčata, papriky a okurky. Poradíme vám, jak si připravit univerzální hnojivo, které povzbudí obzvlášť rajčata!

Jaké ingredience potřebujete na univerzální hnojivo na rajčata?

Obstarejte si toto:

  • 1 až 1 a ½ gramu kyseliny borité
  • 1 sklenici horké vody
  • 1 špetku manganistanu draselného
  • 1 sklenici mléka
  • 60 kapek jódu
  • 1 lžičku močoviny
  • 10 litrů odstáté vody (nejlépe té dešťové)
Fotografie: Freepik

Postup přípravy univerzálního hnojiva a jeho použití

Nejprve si ve sklenici horké vody rozpusťte kyselinu boritou. Pak přidejte i špetku manganistanu draselného. Nyní roztok vlijte do většího kbelíku a promíchejte i se sklenicí mléka, šedesáti kapkami jódu, lžičkou močoviny a deseti litry odstáté vody.

Již hotovou směs nakonec v potřebném množství přelijte do rozprašovače a aplikujte na listy rajčat (v období jejich růstu). Frekvence nanášení hnojiva je jednou za deset dní. Změny byste měli zaznamenat u plodin již za první týden.

Fotografie: Freepik

Vsadit můžete i na čistě přírodní hnojiva

Celá řada zahrádkářů dává přednost při hnojení pěstované zeleniny zejména přírodním surovinám. Ty jsou velmi efektivní a hlavně levné. Inspirujte se také jedním z těchto ekologických hnojiv:

  • Směs droždí, cukru a vody rostliny dokonale povzbudí. Použít lze na hnojivo sušené droždí v množství patnácti gramů, asi šest litrů teplejší vody a 10 až 15 lžic krystalového cukru.
Fotografie: Freepik
  • Kopřivy jsou sice nechtěným plevelem leckterého zahrádkáře, avšak i skvělým pomocníkem při hnojení. Po posekání je tedy zužitkujte tak, že je vložíte do půdy kolem rajčat (nebo ideálně do záhonu před jejich výsadbou). Možné je připravit i roztok z odstáté vody a nasekaných kopřiv, který necháte fermentovat aspoň 21 dní na teplém místě. Je vhodné nádobu přikrýt a zatěžkat třeba kamenem či cihlou. Výsledný produkt řeďte s vodou v poměru 1:10.

Zdroj: GardeningKnowHow

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]