Sněhobílý dort s vanilkovým krémem a bílou čokoládou je jako z dílny andělů

Sněhově bílý, nebesky krásný a božsky lahodný. Takový je „andělský dort“, kterým potěšíte každého narozeninového oslavence. I když vypadá jako z dílny profesionála, ve skutečnosti je docela snadný.

Andělský dort je jednoduchý moučník, který nadělá spoustu parády. K jeho přípravě využijete jen pár základních surovin, práci bez obtíží zvládnou i začátečníci a výsledek je přitom nad očekávání. Stačí vám jen trocha mouky, pár vajíček a pár chvil času a dobrota je rázem na světě.

Na přípravu andělského dortu budete potřebovat:

Na těsto:

  • Vaječné bílky – 6 ks
  • sůl – 1 špetka
  • kyselina citronová – na špičku nože
  • hladká mouka – 80 g
  • moučkový cukr – 2 lžíce

Na krém:

  • Vaječné žloutky – 6 ks
  • vanilkový cukr nebo vanilková esence – dle chuti
  • mléko – 200 ml
  • cukr – 150 g
  • hladká mouka – 1 lžíce
  • máslo – 100 g

Na ozdobení:

  • Strouhaný kokos
  • bílá čokoláda – 1 tabulka

Nejprve připravte krém

Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Bílky na chvíli odložte stranou a žloutky vložte do hrnce spolu s cukrem, vanilkou, mlékem a lžící hladké mouky. Vše dobře promíchejte a na mírném ohni za stálého míchání svařte do konzistence hustého pudinku.

Když je dostatečně hustý, odstavte ho z plotny a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Nechte změknout máslo a vyšlehejte ho samostatně do nadýchané pěny. Tu pak přidejte ke zchladlému pudinku a obojí do sebe dobře zašlehejte.

Pokračujte s těstem

Jakmile je krém hotový, připravte těsto. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a kyseliny citrónové do husté a nadýchané pěny. Jemně k ní vmíchejte prosátý moučkový cukr, a když se rozpustí, stejným způsobem zapracujte i prosátou hladkou mouku.

Hotové těsto vyklopte do kulaté dortové formy, urovnejte ho do roviny a párkrát jemně ťukněte z formou o stůl, abyste vyhnali ven všechny vzduchové bubliny. Pak vložte dort do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C a pečte ho po dobu 30 až 40 minut.

Sestavte dort

Upečený korpus podélně rozkrojte na dva pláty. První z nich položte na talíř, natřete ho polovinou krému a na něj položte druhou část korpusu. Zbytek krému navršte nahoru a potřete jím i boky dortu. Celý povrch dortu posypejte strouhaným kokosem. Rozpusťte bílou čokoládu a zalijte s ní vrchní část dortu. Hotový moučník vložte na 4 až 6 hodin do lednice proležet a ztuhnout.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]