Ideální slavnostní jídlo: Steak z vepřové panenky doplněný o kořeněné brambory

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto jsme pro vás připravili velmi exkluzivní recept na steak z vepřové panenky s kořeněnými bramborami. Tento pokrm se dokonale hodí na romantickou večeři ve dvou. Váš partner, nebo partnerka jeho nezaměnitelnou chuť zcela jistě ocení a také nezapomene. Udělejte radost sobě i svému milému, nebo milé a pusťte se do práce!

Jaké ingredience budete potřebovat na steak z vepřové panenky s kořeněnými bramborami?

Na přípravu pokrmu si obstarejte následující suroviny:

– 500 až 600 gramů vepřové panenky

– 3 lžíce zakysané smetany

– 2 lžíce plnotučné hořčice

– 500 gramů brambor

– 3 středně velké cibule

– ½ citronu

– grilovací koření a oblíbené bylinky

– sůl a pepř na dochucení

– 100 gramů tvrdého sýra na strouhání

Jak postupovat při přípravě slavnostního pokrmu?

Nejprve se pusťte do tvoření masových steaků. Vepřovou panenku si odblaňte a pokrájejte na asi dva centimetry široké pláty. Paličkou na maso mírně poklepejte z obou stran a na celý povrch panenky naneste směs zakysané smetany smíchané s plnotučnou hořčicí. Nechte marinovat asi půl hodiny.

Mezitím si připravte kořeněné brambory. Ty oloupejte, omyjte ve studené vodě a nastrouhejte nahrubo. Ve velké míse brambory dochuťte solí, pepřem, oblíbeným kořením a dobře promíchejte. Přidat můžete jak grilovací koření, tak nasekané bylinky dle preferencí. V další fázi si připravte cibuli. Tu oloupejte, nakrájejte najemno a smíchejte s šťávou z půlky citronu. Marinujte asi pět minut.

Vrstvení ingrediencí do plechu a fáze pečení

K ruce si následně vezměte plech a vystelte jej pečícím papírem. Na jeho dno navrstvěte okořeněné strouhané brambory a na ně položte vepřové steaky marinované ve smetaně a hořčici.

Maso zasypte marinovanou cibulí, plech přikryjte alobalem a dejte vše zapékat do trouby na 40 minut při 200 stupních Celsia. Po uplynutí doby pokrm odkryjte a zasypte strouhaným sýrem. Dopékejte posledních pět minut.

Servírování slavnostního pokrmu

Zapečené brambory s vepřovým steakem, cibulí a sýrem podávejte teplé. Hodit se k pokrmu bude zcela jistě i zeleninový salátek, nebo nakládaná zeleninka ve sladkokyselém nálevu. Přidat k porci lze i různé druhy studených omáček.

Pokud preferujete spíš libovější masa, lze vepřovou panenku nahradit například kuřecími stehýnky, nebo krůtím masem. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]