Pravá Italská Focaccia: Domácí kynutá, voňavá a neodolatelná – lepší recept jinde nenajdete

Upečte si doma kousek Itálie. A nemyslíme tím pizzu. Focaccia je typický chléb ze slunného středomoří, který zdobí bylinky, olivy i strouhaný sýr.

Je to chléb a tak trochu pizza. Typické italské pečivo z kynutého těsta mívá formu placky a zdobí se vším, co máte rádi, obvykle kořením, zeleninou a sýrem. Jestliže však očekáváte sáhodlouhou, nudnou a složitou přípravu, nenechte se mýlit. Vše je hotovo do dvaceti minut, včetně hnětení, kynutí a pečení.

Na domácí focacciu budete potřebovat:

Na těsto

  • Hladká mouka – 500 g
  • krupice – 200 g
  • sůl – 2 lžičky
  • sušené droždí – 2 lžičky
  • cukr – 3 lžíce
  • rostlinný olej – dle potřeby
  • voda – 450 ml

Na ozdobení

  • sušená rajčata
  • olivy
  • italské bylinky
  • strouhaný sýr
  • česnek
  • olivový olej

Zásadní je těsto, to ostatní je doplněk

Abyste připravili kynuté těsto na focacciu, smíchejte v míse hladkou mouku, krupici a cukr. K tomu přidejte sůl a dvě lžičky sušeného droždí. Znovu vše promíchejte. Pak postupně přilévejte do směsi teplou vodu a dobře prošlehávejte metličkou.

Zadělejte hutné, tvárné a lepivé těsto. Aby se lepilo na ruce co nejméně, potřete si je trochou oleje. Jakmile získá těsto homogenní strukturu, zformujte z něj přibližný bochánek na dně mísy. Tu zakryjte přilnavou potravinářskou fólií nebo čistou bavlněnou utěrkou a nechte těsto na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což by mělo trvat okolo jedné hodiny.

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou hladkou moukou a rozdělte ho na dvě poloviny. Od nynějška pracujte dvojmo. Vložte těsto do plechu na pečení pokrytého pečicím papírem a natřeného olejem a roztáhněte ho s pomocí prstů na velký obdélník o rozměrech plechu. Nyní jej znovu zakryjte utěrkou a udržujte ho po dobu 15 minut v teple, aby těsto znovu nakynulo.

Prolisujte jeden nebo dva stroužky česneku a smíchejte ho s trochou olivového oleje. Touto směsí potřete celý povrch vykynutého těsta. Pak po celé ploše nasypejte italské bylinky nebo jiné koření a vyskládejte v rovnoměrných rozestupech střídavě sušená rajčata a olivy. Pokud chcete, můžete povrch posypat strouhaným sýrem. Vložte foccaciu do trouby rozehřáté na 220 °C a pečte ji 10 až 12 minut dozlatova.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]