Italský koláč s citronem uchvátí chutí i vláčností

Italská kuchyně je vyhlášená nejenom pizzou a těstovinami, ale i dezerty. Zkuste tento italský koláč a pochutnáte si jako ještě nikdy. To vám garantujeme. Až ho ochutnáte, může si být jisti, že vás zaujme jak jeho vláčnost, tak i nádech a lehká kyselost citronu. Pojďte ho zkusit podle tohoto receptu.

Co budete potřebovat?

Podívejte se na seznam ingrediencí. Na nich vás pozitivně překvapí, že se nemusí jednat o typické autentické italské suroviny, ale může jít o ty, které bez problémů pořídíte i tady. Na recept si nachystejte toto:

  • 3 vejce
  • 12 lžic cukru
  • 12 lžic oleje
  • 12 lžic mléka
  • 12 lžic mouky
  • 7 g prášku do pečiva
  • 1 špetku soli
  • 1 citron

Těsto je jednoduché

Jako první musí do misky přijít vejce a také špetka soli. Použijte kuchyňský mixér a mixujte po několik minut, dokud nevznikne nadýchaná hmota. Až potom do ní přidejte další ingredience. A to olej, mléko, ale také kůru z vašeho citronu. Potom znovu vezměte kuchyňský robot a znovu mixujte do hladké nadýchané podoby.

Na závěr přidejte mouku, šťávu z citronu a také prášek do pečiva. I zde se dá použít mixér, ale doporučujeme vám výrazně zpomalit otáčky. Nebo míchejte klasicky ručně, a to lžící. Do doby, než bude těsto propojené a jednotné a hladké.

Nyní do formy

Připravte si formu, ideálně o průměru kolem 20 centimetrů. Je třeba ji vyložit pečicím papírem, aby se váš italský koláč nepřipálil. Potom už stačí do formy jenom jednoduše nalít vaše těsto. Několikrát s formou zahrkejte, díky čemuž dosáhnete toho, že z těsta vyplavou na povrch případné vzduchové bublinky, které by kazily jeho strukturu.

Pečte půl hodiny

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a potom do ní váš italský koláč vložte. Ideální doba pečení je v rozmezí 25 až 35 minut. Sledujte svůj dezert a až bude mít hezkou barvu, zkuste do něho píchnout špejlí a když se na ni těsto nebude lepit, je vše hotovo.

Vyndejte ho z trouby, vyklopte ho z trouby a nechte chladnout při pokojové teplotě. Před nakrájením ho můžete ještě lehce posypat moučkovým cukrem, nebo jinak nazdobit. To už ale záleží jenom na vás.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]