Jablečné řezy s vanilkovým pudinkem

Není koláč jako koláč. Tento jablečný vás dusit v hrdle rozhodně nebude. Jeho jemnost a vláčnost vás prostě ohromí. Takovým dezertem můžete klidně pohostit i drahocennou návštěvu. Zákusek však ocení i děti či manžel na snídani. S šálkem čaje nebo kávy je neodolatelný.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu jablečného koláče?

Před zahájením pečení si připravte na těsto:

  • 350 gramů hladké mouky
  • 1 a ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 gramů moučkového cukru
  • 200 gramů másla
  • 1 vajíčko

Na vanilkový pudink budete potřebovat:

  • 750 mililitrů mléka
  • 1 vanilkovou esenci
  • 3 vejce
  • 80 gramů moučkového cukru
  • 45 gramů kukuřičného škrobu
  • 75 gramů másla

Na jablečnou náplň si pak obstarejte:

  • 1 kilogram jablek
  • 3 až 4 lžíce krupicového cukru
  • trochu mleté skořice

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

Nejprve si připravte jablečnou náplň. Jablka tedy oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Můžete je však i nahrubo nastrouhat. Poté je v menším hrnci poduste spolu s cukrem a skořicí na mírném plamenu.

Nyní je potřeba zahájit výrobu těsta. Do mísy si prosejte hladkou mouku, přisypte i kypřící prášek, vanilkový cukr, špetku soli, moučkový cukr, změklé máslo a dobře promíchejte, aby vám vzniklo homogenní nelepivé těsto.

To rozdělte na dva stejně velké kusy a zabalte do potravinové fólie. Dejte hmotu chladit do chladničky nebo mrazáku na cca dvě hodiny.

Příprava vanilkového pudinku, kompletace koláče a fáze pečení

Mezitím si připravte vanilkový pudink.

Mléko v hrnci přiveďte k varu, přilijte do něj i vanilkovou esenci, oslaďte cukrem, a nakonec vložte i vejce, kukuřičný škrob a dobře promíchejte do zhoustnutí. Až bude krém hotový, zjemněte ho ještě změklým máslem.

Nyní se pusťte do kompletace koláče. Těsta si vyndejte z lednice a jedno z nich nastrouhejte nahrubo do plechu vystlaného pečícím papírem. Rovnoměrně rozprostřete a poté na něj navrstvěte podušená jablíčka.

Následně ovoce přelijte vanilkovým krémem a ten zastrouhejte druhým těstem. Dejte péct do trouby na 35 minut při teplotě cca 180 °C.

Servírování jablečného koláče

Upečený koláč nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a pokrájejte na stejně velké kousky. Podávejte třeba se šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]