Jablečný koláč na plech podle tety Marie. Bývalá cukrářka a školní kuchařka po letech odtajnila svůj rodinný recept

Pokud vaši blízcí žadoní po přípravě moučníku, upečte jim třeba jemný jablečný koláč. Recept je velmi snadný a zvládnete ho během několika málo minut. Výsledek je voňavý a na jazyku se rozplývající, co víc si přát!

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu jednoduchého jablečného koláče?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto suroviny:

  • mléko: 100 ml
  • krupicový cukr: 50 g
  • změklé máslo: 40 g
  • polohrubá nebo hladká mouka: 120 g
  • vajíčka: 2 ks
  • vanilkový cukr: 1 balíček
  • kypřící prášek do pečiva: 1 balíček
  • sůl: 1 špetka
  • zralá jablka: cca 650 až 700 g
  • tmavý cukr (třtinový): dle chuti, avšak nemusí být

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče

Nejprve si k ruce vezměte větší mísu a vložte do ní vajíčka. Ta zasypte krupicovým i vanilkovým cukrem a šlehejte do nadýchané pěny. Posléze přidejte i změklé máslo a dál propojujte mixérem. Nyní vlijte do směsi i mléko pokojové teploty, vsypte kypřící prášek, prosátou polohrubou nebo hladkou mouku a vypracujte polotekuté těsto bez hrudek.

Fáze pečení jablečného koláče

Dále si k ruce vezměte plech, vystelte jej pečícím papírem a vlijte na něj připravené těsto. To rozprostřete rovnoměrně po celé ploše a na vrch poklaďte menší kousky očištěných a loupaných jablíček. Možné je však do těsta přidat i strouhaná jablka. Povrch lze zasypat i hnědým cukrem, který vytvoří chutnou krustu. Moučník pečte v troubě asi 35 až 40 minut při teplotě kolem 180 °C.

Servírování jablečného koláče

Až bude koláč upečený, vyjměte jej z trouby, posypte dle libosti moučkovým cukrem a po úplném zchladnutí podávejte nakrájený na menší porce.

Hodit se k moučníku bude i kopeček šlehačky nebo vanilková zmrzlina. Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na vylepšení jablečného koláče

Piškotové těsto můžete kromě jiného ochutit i sladkým tvarohem, který se k jablíčkům dokonale hodí. Ovoce je pak možné zasypat třeba mletou skořicí. Skvělou chuť dodají moučníku i rozinky máčené v rumu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]