Jablečný závin: klasika, kterou potěšíte rodinu i přátele, zakysaná smetana chuť ovoce ještě zvýrazní!

Jablka jsou dostupná celoročně, tradiční závin neboli štrůdl tak není jen letní mňamkou ke kávě či čaji. Záleží však na odrůdě, kterou do závinu vyberete, zatímco Topaz se hodí pro zimní a jarní přípravu, v létě sáhněte po průsvitných letních jablcích, které se nazývají v západních Čechách žitavky, na Valašsku zase jadrničky.

Vybírejte raději šťavnatější kusy, aby se jablka dobře strouhala. A nebojte, přípravu zvládne opravdu každý. Odměnou pak bude všem navýsost delikátní odpolední dezert!

Ingredience

Co budete na přípravu jemného jablečného závinu se zakysanou smetanou potřebovat? Připravte si:

  • mouka – 350 g
  • zakysaná smetana – 200 g
  • máslo – 200 g
  • prášek na pečení – 1 lžička
  • vanilkový cukr – 2 lžičky

Na náplň vám nesmí chybět:

  • jablka – 5 ks
  • citronová šťáva – 2 lžíce
  • cukr – 150 g
  • citronová kůra z bio citronu – 1 lžíce
  • mletá skořice – 1 lžíce

Příprava

Připravte si hlubokou misku a pomocí mixéru nebo šlehací metly rozšlehejte máslo se zakysanou smetanou, přidejte vanilkový cukr.

Do druhé misky prosejte mouku a smíchejte pomocí ruky nebo vařečky s práškem do pečiva.

Nyní obě směsi smíchejte v jedné hluboké míse a vymíchejte pomocí vařečky těsto, je nutné těsto dobře hníst, aby mělo vláčnou, ale nelepivou konzistenci. Vytvarujte z připraveného těsta kouli a zabalte do potravinové folie, odložte na 30 minut do chladničky.

Během chlazení si připravte jablka. Omyjte je a oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo do misky, přidejte citronovou šťávu i kůru a zasypejte mletou skořicí, vše dobře promíchejte.

Vyjměte těsto z chladničky a rozdělte na dvě části, z každé vyválejte obdélník o velikosti 15 x 30 cm, tloušťka by měla být asi 5-6 mm.

Doprostřed vyváleného obdélníku poklaďte náplň a opatrně smotejte od strany ke středu. Vznikne úhledná rolka. Pomocí nože proveďte na povrchu řezy ve vzdálenosti 3-5 cm.

Rolky položte na vymaštěný plech nebo pečicí papír, potřete rozšlehaným vajíčkem s máslem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 25 min.

Závin podávejte ještě teplý se šlehačkou a kopečkem vanilkové zmrzliny.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]