Jak si připravit nakládané houby, aby skutečně chutnaly

I když ještě houbařská sezóna nepropukla ve velkém, je možné i v těchto letních dnech v lese najít nějaké ty houby. Podstatné však je, abyste je sbírali s opravdovým znalcem, který zajistí, že vyhlídnuté kusy hub nebudou jedovaté. Ať už ale najdete křemenáče, lišky, hřiby pravé, nebo hřiby smrkové, rozhodně se hodí nejen na smaženici, ale i k nakládání. Naložené houby jsou pokrmem pro skutečné gurmány, a dokonce jsou i zdravé. Hodí se především k masitým jídlům. Někomu však chutnají i samotné. Jak tedy na ně?

Jaké suroviny jsou zapotřebí k nakládání hub?

Na tři sklenice o objemu 250 mililitrů budete potřebovat:

  • kilogram lesních čerstvých hub
  • sklenici 10 % octa
  • sklenici vody
  • 3 bobkové listy

Také si obstarejte: 2 lžíce soli, cukru, několik malých cibulek a lžíci hořčičných semínek.

Jak postupovat při nakládání hub?

Houby, které jste v lese nasbírali před přípravou důkladně očistěte a pokrájejte na menší kusy. Vložte do hrnce, přilijte vodu, osolte lžící soli a vařte asi 20 minut. Po deseti minutách přihoďte k houbám i malé oloupané cibulky. Až houby změknou, sceďte je a nechte vychladnout spolu s cibulkami

Sklenice k zavařování by měly být suché a čisté, nejlépe sterilované, aby nedocházelo k předčasné zkáze. Vychladlé houby napěchujte do jednotlivých sklenic. Posléze si zhotovte lák, do kterého houby budete nakládat.

V rendlíku si svařte vodu s octem, cukrem, solí, bobkovými listy, až bude nálev hotový, přelijte jím houby v každé nádobě. Na konec přidejte do každé sklenice i pár cibulek a hořčičných semínek.

Dobře nádoby zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte nálev vychladnout. Pak uložte houby na temné a chladné místo, nejlépe do sklepa, či špajzu. Když je budete skladovat vhodným způsobem, rozhodně vám vydrží dlouhou dobu a potěší vás u jakéhokoliv jídla v kterékoliv roční období.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]